Finalitzen les excavacions arqueològiques al camí del cementiri de Sant Martí Sarroca

13/09/2022 - 13:59h

Els treballs que es van iniciar el juliol han posat al descobert restes ibèriques i romanes

Les obres per eixamplar el camí d’accés al municipi per la zona del cementiri, que al juliol va iniciar l’Ajuntament de Sant Martí Sarroca, han posat han descobert restes històriques de més de dos mil anys d’antiguitat. L’ampliació del camí era un dels punts de l’acord de Govern, ja que les seves mides, la poca visibilitat i l’ús cada vegada més habitual d’aquest accés per part dels vehicles el converteix en un punt perillós.

Ja se sabia que era una zona sensible a trobar-hi restes arqueològiques, des que el 1974 s’hi va localitzar un monument funerari iber. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament s’han seguit en tot moment les indicacions del Servei d’Arqueologia de Catalunya i el projecte d’obres comptava amb la supervisió d’un arqueòleg.

S’hi han trobat set metres d’un mur romà, que es creu que formava part d’una vila del segle I dC. També 7 sitges del període iber, que van del segle 4 aC a l’any 350 aC, per emmagatzemar originàriament cereals, tot i que estaven plenes de ruïnes de ceràmica i per això es creu que es va fer servir per a deixalles. Especialment significativa és una de les sitges: a les altres s’han rescatat entre 4 i 10 caixes de material, que posteriorment es classificarà, però en una s’han omplert fins a 40 caixes. Això fa pensar que va ser l’anul·lació d’una casa sencera, amb àmfores i estris de cuina i fins i tot esquelets d’animals de companyia (un cavall i un gos).

El gran volum de material trobat ha fet que les excavacions hagin durat tres mesos. Finalment, el passat 9 de setembre es van donar per acabades. Ara es portaran a inventariar les restes, mentre que les obres del camí podran continuar, ja que la zona no té cap més valor històric que el d’ubicar els assentaments, no pas de fer-los visitables.

També et pot interessar

Comentaris