Quins aliments necessita el cervell per funcionar?

13/09/2022 - 09:00h

Article de la doctora Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen

Sabies que una alimentació desequilibrada pot produir carències de determinats nutrients, i això pot donar símptomes com el nerviosisme, el cansament, la falta d’atenció, problemes de memòria i, fins i tot, depressió? I és que el cervell és un òrgan molt complex i hem de cobrir les seves necessitats per mitjà del que mengem, com passa amb tots els òrgans del cos.

Així doncs, tot el que mengem diàriament té un efecte directe en la producció de senyals químics, que el que fan és transmetre la informació a tot el sistema nerviós. Cada una d’aquestes substàncies té una funció específica i perquè el nostre cervell les pugui sintetitzar cal que la dieta ens proporcioni tots els nutrients necessaris.

Els nutrients i la seva funció

Glucosa: és la principal font d’energia per al cervell i ens la donen els aliments rics en carbohidrats com els cereals integrals, els llegums, els tubercles o la fruita.

Proteïnes: tenen una funció estructural i són font d’aminoàcids essencials, com el triptòfan, que es troba en aliments com el peix, la carn, els ous, els làctics, les nous o l’alvocat.

Greixos omega-3: disminueixen el risc de patir demència, milloren l’aprenentatge i prevenen malalties neurodegeneratives. Contenen omega-3 les llavors de lli, els olis vegetals i, especialment, el peix blau (sardines, salmó, tonyina) i les algues.

Vitamines: totes les vitamines tenen un paper rellevant per al cervell: la vitamina A té un paper antioxidant, la vitamina C protegeix el cervell i participa en els processos de memòria, i la vitamina E protegeix les membranes de les cèl·lules.

Minerals: tots els minerals són importants per al cervell: el iode és imprescindible per al desenvolupament del cervell en la infància; el magnesi actua com a relaxant de l’activitat cerebral; el calci, que afavoreix l’arribada de sang al cervell; el ferro, que proporciona oxigen al cervell, i el zinc, que té un paper rellevant en les activitats del cervell.

Substàncies fitoquímiques: tenen un paper rellevant en la prevenció de processos inflamatoris i degeneratius i, per tant, milloren els resultats cognitius i les funcions cerebrals. En són font les hortalisses de fulla verda, les nectarines, la papaia o els créixens.

Hidratació: fonamental per a un bon funcionament del cervell. Una ingesta escassa d’aigua està relacionada amb la irritabilitat i la pèrdua de funció cognitiva.

També et pot interessar

Comentaris