El Vendrell tanca la temporada d’estiu sense ofegats a les platges

Presentació dels socorristes a les platges del Vendrell el mes de juny (Foto: Ajuntament del Vendrell)
12/09/2022 - 17:36h

El govern valora positivament el servei de socorrisme i Som Poble-ERC diu que ha ofert menys efectius amb més despesa econòmica

El municipi del Vendrell ha tancat aquest passat cap de setmana el servei de socorrisme a les platges de Coma-ruga, Sant Salvador i el Francàs, que ha anat a càrrec de l’empresa Rescatadores des del 23 de juny fins a l’11 de setembre, sense que s’hagi hagut de lamentar cap víctima per ofegament.

El servei de socorrisme aquàtic ha comptat amb un total de 26 persones, una ambulància, un quad, una moto d’aigua, una embarcació, un vehicle 4×4 i un servei de préstec de cadires amfíbies per a persones amb mobilitat reduïda.

Segons la regidora de Turisme i Platges, Bárbara Peris, ña temporada s’ha tancat amb un total de 6.069 accions del servei, principalment de caire preventiu. Del conjunt d’actuacions destaquen, per exemple, els 21 rescats aquàtics, les 406 assistències sanitàries o els 4.598 avisos a banyistes i embarcacions en relació a actituds i situacions de risc.

També s’han fet 150 advertiments per la presència de gossos a les platges.

D’altra banda, durant tot l’estiu l’empresa Rescatadores ha dut a terme 120 banys assistits amb les cadires amfíbies, a més d’ajudar a banyar-se a usuaris de diverses associacions de persones amb discapacitats.

Així mateix, durant tota la temporada d’estiu els socorristes s’han fet càrrec de la senyalització de l’estat de la mar amb la col·locació de les banderes, que en un 78% dels dies ha estat de color verd i el 20% de color groc. Tan sols s’ha hagut d’hissar la bandera vermella en dues ocasions, per l’estat de la mar o per tempesta elèctrica.

Bárbara Peris ha destacat que “el més important d’aquesta temporada d’estiu és que no hi ha hagut cap persona ofegada a les nostres platges, que és el principal objectiu del servei de socorrisme”.

Crítiques de Som Poble-ERC

De la seva banda, el principal grup de l’oposició municipal vendrellenca, Som Poble-ERC, assegura que la documentació derivada del contracte del servei de socorrisme que ha signat l’Ajuntament del Vendrell demostra “una gestió política deficient de la regidora Bárbara Peris, ja que el contracte estableix menys hores de serveis (1 hora menys al dia),  menys dies de serveis, al no cobrir els primers caps de setmana de juny en comparació si la licitació s’hagués completat en temps i forma; i un major cost d’allò pressupostat pel Govern Municipal”.

“Aquesta pèssima gestió es suma a la denúncia que en el seu moment ja va fer Som Poble-ERC, perquè el servei de socorrisme s’estava iniciant excessivament tard (per Sant Joan), quan a la majoria de municipis del nostre entorn ja hi havia serveis com a mínim des del primer cap de setmana de juny”, s’afegeix des de Som Poble-ERC.

El Grup Municipal de Som Poble-ERC recorda, a més, que l’any 2018 l’empresa Rescatadores va guanyar la licitació per 3 anys amb la possibilitat de pròrroga per un any més. Per aquest motiu el contracte amb totes les seves pròrrogues finalitzava el passat mes de setembre de 2021.

“Era, per tant, conegut que s’havia d’iniciar el més aviat possible la nova licitació per tenir el contracte a punt per la nova temporada. Desgraciadament, fins a mitjans del mes de març del 2022 no es va procedir a iniciar la licitació, que a més es va aturar arrel d’un recurs al Tribunal de Contractes per part de l’empresa Rescatadores”, es diu des de Som Poble-ERC, que afageix que l’Ajuntament va demanar únicament a aquesta empresa -davant la impossibilitat de licitar un nou contracte- que prestés el servei aquest 2022.

En resposta a l’oferiment, Rescatadores va dir que no podia fer-ho pel mateix cost que l’estiu anterior i l’alcalde, Kenneth Martínez, va “acceptar per decret un increment de cost respecte al preu anterior”, lamenta Som Poble-ERC.

Així les coses, el mateix grup municipal conclou que “des de la Secretaria municipal s’informa que aquesta contractació és contrària a llei , ja que no era possible fer una nova pròrroga del contracte”.

“Si la tramitació del nou contracte s’hagués realitzat en el moment establert, tindríem un contracte a un preu molt inferior (el que es paga és el preu màxim de la licitació, quan les empreses sempre redueixen aquest preu en les seves propostes), s’hagués pogut iniciar el servei a inicis de juny en comptes de per Sant Joan com va passar i haurien socorristes fins a les 19,30 hores i no com ara fins les 18,00 hores”, conclou el grup de l’oposició.

També et pot interessar

Comentaris