Ball de debutants

El Ball de l’Àliga incorpora sis nous balladors aquesta festa major
27/08/2022 - 16:00h

Parlem amb algunes de les 63 noves incorporacions qui hi ha als balls de la Festa Major i que s’estrenen enguany

Són joves i estimen Vilafranca i la seva Festa Major. Han dedicat bona part d’aquest estiu als assajos, a aprendre’s de memòria passos i coreografies. Han posat els cinc sentits en cada moviment, han afinat l’oïda per interioritzar cada nota, s’han emprovat els vestits i comprovat que els seus peus s’ajustin bé a unes espardenyes que treballaran matí, tarda i nit durant tres intensos dies. Són els balladors i balladores que enguany debuten a la Festa Major de Vilafranca, qui hi posaran un extra d’il·lusió i viuran des de l’altra banda del teló els balls que tantes i tantes vegades han vist com a públic. Aquest cop, també seran protagonistes de l’espectacle perquè han dedicat moltes hores a ser Cercolets o Figuetaires o Cotonines o Panderos o membres de qualsevol ball que necessitava noves incorporacions. Tots els balls han fet convocatòries per completar els grups, tots menys les Panderetes i els Bastoners.

Se sap que hi ha balls amb més capacitat de convocatòria que d’altres i que aquest 2022 fins i tot n’hi ha un, la Moixiganga, que per falta de balladors, entre d’altres problemes, no sortirà als carrers, de manera que s’ha convidat a ocupar el seu lloc una altra Moixiganga, la de Sitges. També hi ha hagut una davallada en les peticions per participar en algun ball de la Festa Major dels petits i les petites. Alguns balls han hagut de fer mans i mànigues per aconseguir reunir els integrants suficients, tot i que finalment, el dia 1 de setembre tots els balls seran al carrer.

El cas és que els 16 balls que enguany participaran a la cercavila i les processons de Festa Major aglutinen quasi 200 persones, 200 ànimes que ho donaran tot durant tres dies i que comptaran els mesos i les hores per a la cita del 2023.
N’hi ha que ho havien intentat altres vegades, sense èxit, altres han entrat a la primera, però tots i totes es consideren els escollits, persones afortunades per haver superat, en alguns casos, un sorteig amb més o menys quantitat de candidats. Les motivacions de les noves incorporacions són diverses, però viure intensament la festa i descobrir-la des de dins és la que té més adeptes. El “sacrifici” pot semblar gros, sobretot perquè és estiu i tothom té mil coses a fer.

Però el cas és que renunciar a vacances o esgarrapar hores al descans després de la jornada laboral consideren que queda plenament compensat amb un bon ambient i cohesió de grup que fa que el ball sigui casa i que els seus components s’acabin convertint com de la família. Unes sensacions que ja han experimentat els nous balladors i balladores aquestes darreres setmanes durant els assajos setmanals. La feina grossa ja està feta. Ara només falta dir: Que comenci la festa!

També et pot interessar

Comentaris