Tradició folklòrica, castells i concerts amb Sau30, a l’FM de l’Arboç

26/08/2022 - 13:00h

La vila arbocenca comença aquest divendres la festa major, com és habitual coincidint amb el quart cap de setmana d’agost

Aquest diumenge és el quart diumenge d’agost i, com diu la tradició, és festa major a l’Arboç, una de les més típiques de Catalunya. El programa d’actes, extens i variat, s’allargarà des d’avui divendres fins dimecres, dia 31.

Aquest divendres hi haurà la inauguració de diverses exposicions, de les quals en fem referència a la pàgina següent, i el pregó a càrrec de l’arbocenc Alfred Romagosa Freixas, maître i copropietari del restaurant Fermí Puig de Barcelona i guardonat amb el guardó al millor cap de sala als Premis Nacionals de Gastronomia de Catalunya 2020. Serà a les 20h a la plaça de la Vila.

La part folklòrica de cercaviles s’iniciarà demà dissabte, a les 17.15h i a la sortida de completes, al vespre, es podrà gaudir del ball parlat de Sant Julià, una exhibició folklòrica i la primera actuació castellera de festa major amb els Minyons de l’Arboç. Aquesta mateixa colla local, juntament els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, protagonitzaran un dels plats forts de la festa diumenge al migdia, amb la diada castellera a la plaça de la Vila (13h). El mateix diumenge també hi haurà més actuacions dels balls de cultura popular i els diversos actes del Ball de Diables, amb la Carretillada al vespre, dels quals s’informa també en la pàgina següent.

Concerts
Prèviament, aquest dissabte a partir de la una de la matinada, hi haurà l’Empalmada de festa major al camp de futbol vell, amb Sau30 com a grup cap de cartell. També hi actuaran la banda de versions Bandidos Perversions i Dj Jordy Ribé, que punxarà música comercial, patxanga i reggaeton.

Pel que fa a concerts, també cal esmentar el show amb versions a càrrec dels Star Ways i el Dj Chris Farom (diumenge a la matinada, a l’exterior del poliesportiu); el ball de tarda i el concert i ball de nit amb l’Orquestra Metropol, dilluns a la pista exterior del poliesportiu (20.30h i a la mitjanit, respectivament); un altre ball de tarda i concert i ball de nit amb l’Orquestra Maravella, l’endemà al mateix indret i horaris; i un concert de Jazzcare All Stars, tribut a Louis Amstrong, dimecres a les 23h a la plaça de la Vila.

Carretillada

Aquest diumenge a la nit, al voltant de les 22.15h, hi haurà la representació de l’auto sacramental del Ball de Diables de l’Arboç, en el marc de la festa major i a la plaça de la Vila, a la qual li seguirà l’emblemàtica Carretillada. Aquest acte és patrimoni cultural català i torna després de la pandèmia pel coronavirus. Un altre moment destacat dels diables arbocencs seran els versots satànics, després de l’exhibició folklòrica que es farà a la mateixa plaça de la Vila també diumenge, però al migdia (11.15h). En acabar començarà la diada castellera de festa major.

Festa major dels petits
Val a dir que, un any més, la festa major arbocenca dedicarà una jornada als més petits. Serà dilluns, amb inici a les 11.15h amb l’encesa d’una traca la rambla de Josep Gener. Tot seguit hi haurà la cercavila de balls infantils, que clourà amb l’exhibició folklòrica a la plaça de la Vila.
A la tarda hi haurà una nova cercavila, a les 17.45 i al final de la qual el Garotet recollirà els xumets dels infants.
El dimarts, la festa infantil continuarà amb jocs educatius i culturals. Serà d’11 a 13h i de 18 a 21h, a la Plaça Catalunya i a la Rambla Josep Gener, amb Chusa Parks i el Trenet Infantil.
Altres actes per a la canalla seran el XIX Concurs Infantil de Pintura, el mateix dimarts, o bé un superfestival d’aigua al carrer amb un tobogan d’aigua de 75 metres de recorregut per a adults i infants. Cal portar flotador o matalàs inflable. Aquesta activitat serà dimecres, d’11 a 17h, a la Baixada de Bonsoms.

Exposicions

Quant a les exposicions festamajorenques, aquest divendres al vespre, a les 19h i com a primer acte de la festa major arbocenca, les tres exposicions que es podran veure fins dimecres entre la Casa de Cultura Can Rossell, l’Auditori i l’Aula d’art del mateix edifici municipal.

A més de la jornada de portes obertes al taller d’art de l’artista local Joan Tuset i d’una sobre el centenari del Club de Futbol L’Arboç, aquesta a l’Auditori Municipal, destaca la mostra fotogràfica que recull els 35 anys de la Coral Ressò, organitzada per l’arbocenca Montserrat Viñas Jané.

La mateixa Viñas, membre integrant de la primera coral -juntament amb altres cantaires encara a l’entitat-, explica que la Coral Ressò va néixer l’any 1987 sota la direcció de l’arbocenca Lali Sans i el vilafranquí Joan Parellada. Posteriorment, l’entitat coral ha comptat a la direcció amb Rosa Rafecas, de Llorenç del Penedès; i l’actual responsable, Argemí Curto, de Vilafranca del Penedès.

Aquest 35è aniversari precedeix d’altres d’emblemàtics que ha anat celebrant la Coral Ressò cada 5 anys. Així, el 1992 va organitzar un espectacle musical a l’església de Sant Julià pel cinquè aniversari; el 1997, un concert amb les corals de Llorenç, Capellades i la Múnia, amb acompanyament de cobla, al mateix indret; el 2002 es van escenificar cançons del món del cinema, al Centre Parroquial; el 2007, als Jardins de la Giralda, es va fer un homenatge a la Nova Cançó; i fa cinc anys, pel 30è aniversari, es va fer un concert extraordinari a la Giralda, amb visita inclosa a la planta noble.

De cara al desembre, la Coral Ressò celebrarà un concert de Nadal amb excantaires i també la implicació dels exdirectors.

L’horari de visita d’aquestes exposicions arbocenques serà divendres de 19 a 20.30h, dissabte d’11 a 14 i de 19 a 21h, diumenge de 12 a 14 i de 19 a 21h, i de dilluns a dimecres, de 12 a 14h.

També et pot interessar

Comentaris