A la venda els abonaments gratuïts per als viatges en tren de l’1 de setembre a final d’any

24/08/2022 - 19:45h

La mesura per contribuir a l’estalvi energètic i paliar l’augment dels preus per la guerra a Ucraïna entrarà en vigor dijous 1 de setembre

Dijous 1 de setembre entraran en vigor els diferents abonaments per al transport públic ferroviari gratuït amb els trens de Renfe, per compensar l’augment de preus derivat de la guerra a Ucraïna i per al foment precisament del transport públic de viatgers, a més de reduir l’us del vehicle privat amb l’objectiu d’estalviar la dependència energètica de la població i també contribuir a la reducció de la petjada de carboni.

Els abonaments permetran viatjar de franc tant als serveis de Rodalies com als trens que facin recorreguts de mitja distància i es poden comprar des d’aquest dimecres, 24 d’agost, i durant tota la vigència de la mesura, prevista inicialment fins al 31 de desembre del 2022 tot i que el govern central podria allargar el període al 2023.

Un mínim de 16 viatges
Per tal de beneficiar-se de la bonificació dels trajectes amb tren caldrà fer un mínim de 16 viatges entre aquest setembre i final d’any, sempre tenint en compte que caldrà fer-los entre la mateixa estació d’origen i de destí. Si es canvia de nucli de Rodalies caldrà comprar un altre abonament per a aquest nou destí.

Fiança de 10 euros
En el moment de comprar l’abonament adreçat als viatgers anomenats recurrents, la qual cosa es pot fer a les taquilles de Renfe, al web de la companyia (www.renfe.com) o bé també amb un codi QR de l’app de l’empresa, cal dipositar una fiança de 10 euros per al servei de Rodalies i de 20 euros en el cas dels viatges de Mitja Distància Convencional.

El sistema de pagament amb targeta retornarà automàticament aquests diners un cop es completin els esmentats 16 trajectes. Amb tot, a Catalunya no funcionarà el sistema de validació dels trajectes per codi QR perquè les màquines de les estacions de Rodalies no estan preparades i, per tant, caldrà disposar de l’abonament físic degut a l’existència de la targeta T-Mobilitat.

L’alternativa serà obtenir el codi QR i els 7 dígits que facilita l’app de Cercanías (diferent de Rodalíes, que depèn de la Generalitat) i anar després a una taquilla o a una màquina d’autovenda de les estacions de Barcelona per obtenir l’abonament físic.

Aquests abonaments són personals i intransferibles, la qual cosa farà necessari en el moment de l’adquisició facilitar el NIF, NIE o passaport de l’usuari. Si no s’arriba al mínim de 16 viatges entre setembre i final de desembre, Renfe no tornarà els diners avançats com a fiança perquè els considerarà com una indemnització en no complir la mesura per a l’estalvi energètic.

Des del dia 8 d’agost passat, quan Renfe va habilitar el registre per facilitar la posterior adquisició dels abonaments gratuïts, s’han registrat més de 331.000 usuaris, segons les xifres aportades per la mateixa companyia ferroviària.
Per facilitar la comunicació amb els clients, Renfe ha posat en funcionament una línia telefònica específica (91 919 15 67) per informar d’aquests abonaments gratuïts; i també ha reforçat el personal d’atenció al client amb un total de 851 treballadors arreu de l’Estat davant la previsió d’un allau de petició d’abonaments.

50% de descompte en els trens Avant i AVE
Val a dir, finalment, que dijous 1 de setembre també entraran en vigor descomptes, en aquest cas del 50% i per a un mínim de 10 viatges, tant per als usuaris recurrents dels trens d’alta velocitat Avant com de trajectes d’AVE de fins als 100 minuts de durada.

També et pot interessar

Comentaris