Com reduir el consum de sal

24/08/2022 - 13:07h

Article de la doctora Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen

Sabies que un consum excessiu de sal pot ser nociu per a la teva salut? Una de les conseqüències d’aquest excés és la hipertensió, una malaltia que afecta més d’un 30% de la població adulta a escala mundial i és el principal factor de risc cardiovascular (malalties coronàries, malalties cerebrovasculars) i també de malalties cròniques renals, insuficiència cardíaca i demències.

És per aquest motiu que cal reafirmar la importància de fer controls periòdics de la pressió arterial i promoure uns hàbits de vida saludables que ajudin a prevenir aquesta malaltia i controlar-la. I és que la majoria de factors de risc de patir hipertensió arterial estan relacionats amb els hàbits de vida.

En aquest sentit, portar una alimentació saludable, fer activitat física, evitar el consum de tabac i evitar l’estrès és molt important. L’alimentació s’ha de basar, principalment, en aliments d’origen vegetal com són les fruites i les hortalisses, llegums, cereals integrals, fruita seca i llavors i un consum moderat d’aliments d’origen animal, i utilitzar com a font de greix principal l’oli d’oliva verge. Així mateix, és molt important reduir el consum de sal, principal causa de la hipertensió arterial. Tal com recorda l’OMS, es recomana que la ingesta màxima de sal diària sigui de 5 g (aproximadament 2 g de sodi). Tot i això, la realitat és una altra, ja que actualment el consum de la població espanyola està en una mitjana de 10 g de sal al dia.

Es recomana que la ingesta màxima de sal diària sigui de 5 g (aproximadament 2 g de sodi)”

Com no sobrepassar la quantitat de sal recomanada?

La millor manera de no superar la quantitat de sal recomanada és basar la dieta en aliments frescos i reduir el consum d’aliments processats; en el cas de consumir-ne, ha de ser de forma ocasional, i cal llegir bé les etiquetes i escollir els productes que contenen menys sal. D’altra banda, una bona alternativa a la sal són les espècies i les herbes aromàtiques, com per exemple l’all en pols per condimentar el peix, el comí per a les cremes de verdures, el coriandre i el julivert per a les amanides, el llorer per potenciar el gust dels guisats, el romaní per al pollastre, entre d’altres, així com el pebre vermell o negre, l’orenga, el fonoll o la farigola.

També et pot interessar

Comentaris