Mor als 97 anys la musicòloga vilafranquina Maria Rosa Juncosa Llagostera

El Cor Nadalenc de Vilafranca, actual Polifònica, fundat per Maria Rosa Juncosa (a la dreta)
22/08/2022 - 18:32h

El Nadal farà 75 anys que va fundar el ‘Cor Nadalenc’, la llavor del que posteriorment va ser l’Agrupació Polifònica de Vilafranca

Dijous passat al vespre va morir, als 97 anys a la Residència Inglada Via on vivia des de fa uns anys, Maria Rosa Juncosa Llagostera, musicòloga fundadora de l’Agrupació Polifònica de Vilafranca, el Nadal del 1942 -aleshores com a ‘Cor Nadalenc’ i que, per tant, d’aquí a tres mesos es compliran els 75 anys del fet-.

Segons recordava Eloi Miralles en un escrit amb motiu del lliurament a Juncosa del VIIè Premi Salvador Armendares atorgat per ERC, la primavera del 2015 a Cal Bolet, Maria Rosa Juncosa va destacar com a promotora i impulsora de l’esmentada coral, però també com a professora de música i piano de diverses generacions de vilafranquins. Juncosa va deixar la direcció de l’entitat a mans del també musicòleg Josep Anton Huguet, atesa la dificultat de compaginar la tasca amb la criança de cinc fills, dos dels quals malauradament ja traspassats prematurament.

Filla de pares vilanovins, Maria Rosa Juncosa va començar a rebre lliçons de música de la també professora vilafranquina Dolors Calvet; però fou en el decurs dels anys que va viure a Tarragona, interna en un col·legi de la ciutat, quan esclatà el seu interès pel cant coral, a recer de les classes de direcció i cant gregorià que rebé de mossèn Tàpias, director del cor del seminari tarragoní. Retornada a Vilafranca, va acabar la carrera de música al Conservatori del Liceu de Barcelona.

Per aquells anys, va entrar a formar part del Cor de les Filles de Maria de la parròquia de la Trinitat, que dirigia la també vilafranquina Montserrat Saumell, a la qual rellevà en la direcció quan aquesta entrà al noviciat de les Carmelites Vedrunes.

En l’esmentat escrit d’Eloi Miralles es recorda que aquell grup de noies acostumaven a estrenar el vestit de primavera per assistir a la missa de vuit (del matí) del primer diumenge de maig, a l’esmentada església. Aquelles cantaires van pensar, més tard, en la necessitat de crear una coral de veus mixtes (a Vilafranca no n’hi havia cap aleshores); i fou així com, després de diverses trobades amb nois que pertanyien a l’Acció Catòlica –a redós de les cantades conjuntes que es feien tot resseguint els pessebres instal·lats en diversos llocs públics de Vilafranca– va néixer el Cor Nadalenc, l’embrió anys més tard de l’Agrupació Polifònica de Vilafranca.

Casada amb el químic i també cantaire Fèlix Senabre, traspassat aquell mateix any 2015, Maria Rosa Juncosa també va destacar per impulsar amb altres persones la creació de la delegació de Joventuts Musicals a Vilafranca i, amb altres professors o elements musicòfils interessats, va constitur un equip humà que es traslladava regularment a Barcelona per tal de continuar la seva formació i estar al corrent de qualsevol esdeveniment relacionat amb l’ensenyament musical. L’any 1995, Juncosa va rebre la Medalla de la Vila, en una mostra d’homenatge cívic de la ciutadania de Vilafranca.

“A mi la música m’ha omplert sempre. Jo diria que és anhel de vida…: t’acompanya en el dolor i t’acompanya en els moments de felicitat. Les circumstàncies de la vida són més portables quan tens la música que et fa de suport”, afirmava Maria Rosa Juncosa en una publicació de fa gairebé 30 anys.

Un dels amics de la família Senabre-Juncosa, Josep Parera i Ripoll, va afirmar en el seu dia: “Els vilafranquins hem vist sempre en la Polifònica un alè d’art a través del cant i un testimoni de cultura en la naturalitat i polidesa del seu missatge”.

Val a dir, finalment, que Maria Rosa Juncosa també va ser clau en l’organització del cicle de concerts ‘Els músics parlen de música’ i que, com afirma la música Montse Rios, “era una professora estimulant i una pedagoga de la qual tothom en té molt bon record. Gràcies a les seves classes particulars de piano, va fer que molts alumnes estimessim la música i ens hi dediquessim”.

Les exèquies per a Juncosa es van celebrar dissabte al matí al tanatori de Vilafranca.

També et pot interessar

Comentaris