El sushi, una opció saludable

19/08/2022 - 09:52h

Article de la doctora Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen

Quan parlem de sushi, a tots ens venen al cap aquelles porcions d’arròs preparades amb peix cru i/o verdures, tofu i alga nori, però la paraula ‘sushi’ fa referència a l’arròs i, més concretament, al tipus d’arròs que s’utilitza, que té el vinagre d’arròs com a ingredient.

Hi ha una gran varietat de preparacions amb sushi; d’entre les més populars destaquen els niguiris, que es prepararen amb l’arròs i es cobreixen amb un tros de peix cru, i els makis, que es preparen amb l’arròs, peix cru i/o verdures i alga nori i tenen forma de cilindre.

Aquestes preparacions no les hem de confondre amb els sashimi, que consisteix només en peix cru.

És saludable el sushi?
Des del punt de vista nutricional, les diferents preparacions de sushi es consideren saludables? És bo menjar molt sovint aquestes delícies d’arròs? T’ho responem a continuació:

Des d’un punt de vista qualitatiu, és a dir, pel que fa a la seva composició, tots i cadascun dels ingredients formen part d’una dieta saludable i, fins i tot, pot ser un plat saludable perquè té proteïnes (peix), vegetals (alga, pastanaga, cogombre…) i farinacis (arròs). Però quan parlem de plat saludable no ens referim només als ingredients, sinó també a la proporció de cadascun d’ells en el plat i, en aquest sentit, cal tenir present el següent:

Niguiris: unes 8 unitats cobririen, aproximadament, la ració de farinacis (arròs) i la ració d’aliments proteics (salmó, tonyina, gambes…), però caldria complementar-ho amb una ració d’hortalisses (amanida o un tomàquet amanit o altre) i una fruita de postres.

Makis: unes 8 unitats cobririen, aproximadament, la ració de farinacis, però no la de proteïna (peix cru), ni la de vegetals, perquè la ració d’aliment proteic hauria d’estar sobre els 100 g, i la d’hortalisses, al voltant dels 200 g. Per poder-ho complementar hauríem d’acompanyar-los d’una ració d’hortalisses (amanida o un tomàquet amanit) i d’un aliment proteic.

Així doncs, tenint en compte les recomanacions fetes anteriorment, es poden consumir les diferents varietats de sushi de dos a tres cops per setmana.

També et pot interessar

Comentaris