Mor als 67 anys el vilafranquí Pep Santacana Bové

16/08/2022 - 16:24h

Va fer teatre, va cantar i va ser cap dels departaments de Cultura i d’Ensenyament de l’Ajuntament de Vilafranca

La matinada de dissabte passat va morir, als 67 anys víctima d’una greu malaltia que patia, el vilafranquí Pep Santacana Bové.

Professionalment, era conegut per la seva tasca durant anys a l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès (1983-2018), on va dirigir els departaments d’Ensenyament i de Cultura i, per exemple, va destacar per haver defensat els drets del personal de les llars d’infants municipals a disposar de la pausa matinal per esmorzar.

Santacana era molt aficionat al teatre i, per exemple, val a dir que en aquest sentit que va ser membre fundador de la companyia CAEP III, als anys setanta i que va donar peu a que entrés a estudiar a l’Institut del Teatre. Amb companys seus d’aquest institut va crear la coneguda companyia catalana Vol Ras, amb la qual va estar del 1977 al 1982 i va arribar a actuar al Festival Grec de Barcelona.

Els dos últims anys amb Vol Ras, Pep Santacana va combinar-los formant part de la també companyia catalana La Claca, de Sant Esteve de Palautordera i amb la qual va arribar a fer gira per Austràlia, Baltimore (Estats Units) i diversos punts de l’Estat espanyol amb l’obra ‘Mori el Merma’.

Amb La Claca encara va representar l’obra ‘Peixos abisals’, que va comptar amb la col·laboració del conegut pintor Antonio Saura.

Santacana va deixar el món del teatre la primera meitat dels anys 80, quan va decantar-se per formar-se en sociologia i ciències polítiques, tot coincidint en el període que va ingressar com a treballador de l’Ajuntament vilafranquí.

Excursionista i cantant

A més de ser esportista fins al punt de córrer diverses maratons, entre les quals l’emblemàtica de Nova York el 1980, Pep Santacana també va ser un apassionat de la muntanya i com a membre del Centre Excursionista del Penedès (CEP) havia pujat, a més dels cims més emblemàtics del Pirineu, el Gran Paradiso, el Tubkal i el Kilimanjaro.

Amb el CEP també va ser membre, fins que la malaltia li va permetre, de la coral de l’entitat, on feia de tenor.

Precisament també havia estat tenor de la Coral Polifònica de Vilafranca i amb la Coral Ipsi de Barcelona va arribar fins i tot a cantar a l’obra ‘Carmina Burana’, de Carl Orff, al Liceu.

Val a dir que Pep Santacana va jugar de porter d’hoquei patins a la seva etapa escolar al Col·legi Sant Ramon i que havent estat membre dels Falcons de Vilafranca durant un temps també ho ha estat des de fa molts anys dels Castellers de Vilafranca.

Finalment, val a dir que Santacana va crear algunes coreografies per als balladors de l’Àliga de Vilafranca i que, als anys noranta, va col·laborar amb tasques d’interpretació de l’habitual representació de l’entremès del Ball de Diables.

El darrer comiat de les despulles de Pep Santacana, el segon de dos germans, casat amb Ia Palau, pare de dos bessons -malauradament, un dels quals traspassat quan era petit- i d’una nena; i avi de dos bessons, es va fer diumenge a la tarda en una cerimònia al tanatori de Vilafranca.

També et pot interessar

Comentaris