Més assalariats en tots els sectors, excepte l’agricultura

15/08/2022 - 12:34h

L’Alt Penedès tanca el segon trimestre de l’any amb més empreses i autònoms, i se situa en nivells d’abans de la crisi sanitària

La majoria d’experts econòmics van vaticinar que la recuperació de les economies mundials seria meteòrica, després d’un 2020 marcat per la crisi sanitària de la Covid. Tot i que el 2021 ja es va començar a albirar la remuntada, ha estat aquest 2022 quan s’ha consolidat el creixement econòmic, que ara trontolla per l’increment del preu de l’energia o l’escassetat de matèries primeres.

Malgrat aquests nous escenaris, però, les dades que la Cambra de Comerç de Barcelona ha fet públiques aquesta setmana demostren que l’Alt Penedès ha superat amb nota, com a mínim, el segon trimestre de l’any. Tal com apunta l’Informe trimestral del teixit empresarial i mercat de treball, el territori va tancar el mes de juny amb més assalariats, més autònoms i més empreses que el mateix període del 2021.

Segons l’estudi de la Cambra, a principis d’estiu a la comarca hi havia 3.270 empreses, un 0,9% més que el juny de l’any passat (30 nous comptes de cotització). La xifra és bona, tot i estar una mica per sota de la mitjana catalana, que se situa en un creixement de l’1,2. Si es compara amb les dades de noves empreses de la Diputació de Barcelona, es dedueix que si el ritme de creació es manté estable, l’any es podria tancar amb una xifra similar a la del 2021, en què es van posar en marxa 74 noves companyies.

També han estat positives, encara que minses, les dades referents a nous autònoms el segon trimestre de l’any, en què s’han registrat un 0,1% més de treballadors per compte propi que el juny del 2021. La xifra (7.690) és una mica inferior a la del trimestre passat (+0,3%), tot i que és molt similar a la que s’ha comptabilitzat l’última dècada, sent la darrera dada la més elevada des del 2013.

Xifra rècord d’assalariats

El mateix passa amb els assalariats. La recuperació econòmica post-Covid ha creat un escenari del mercat laboral a l’Alt Penedès que no es veia des del 2008, just abans que esclatés la crisi derivada de la bombolla immobiliària. Actualment, hi ha 34.505 assalariats i assalariades a la comarca, un miler més (3%) dels que hi havia a començaments d’estiu del 2021.

Aquesta dada encara és molt més positiva si es té en compte el lloc de residència dels treballadors, i no la seu de l’empresa. En aquest supòsit, l’informe de la Cambra destaca que l’Alt Penedès té 48.671 veïns i veïnes afiliats a la seguretat social, un fet que s’explica perquè hi ha pràcticament 6.000 treballadors que es desplacen a altres comarques per accedir al seu lloc de treball.

Dos dels punts negatius que posa en relleu l’estudi són que els treballadors d’entre 30 i 44 anys encara no han recuperat els nivells d’ocupació previs a la pandèmia, i que l’únic sector econòmic que no ha crescut en afiliació és l’agrícola, un dels més representatius de la comarca. La manca de relleu generacional i la crisi de preus seria el que induiria a aquesta casuística.

També et pot interessar

Comentaris