28 municipis del Penedès en alerta màxima per risc d’incendi i altes temperatures

(FOTO: ACN)
13/08/2022 - 11:51h

A l’Alt Penedès hi ha 19 municipis en alerta, i al Baix, 9, per la previsió de temperatures al voltant dels 40 graus i una humitat relativa molt baixa

El Departament d’Interior de la Generalitat ha estès des de la mitjanit d’aquest dissabte l’alerta per risc d’incendi i altes temperatures, que a partir del mateix dissabte ja no només afecta 44 municipis, sinó la major part del territori català. En concret, i davant de l’increment del perill d’incendi forestal, el Cos d’Agents Rurals ha activat aquest dissabte el nivell 3 del Pla Alfa a 249 municipis de 23 comarques i s’ha tancat l’accés a 8 massissos, entre ells el del Montmell (Baix Penedès) i el de Garraf-Foix, a cavall de les tres comarques del gran Penedès.

A l’Alt Penedès hi ha dinou municipis en què s’ha posat en marxa la mesura: Avinyonet del Penedès, Castellet i la Gornal, Castellví de la Marca, Font-rubí, Gelida, Mediona, Olèrdola, Olesa de Bonesvalls, Pontons, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Llorenç d’Hortons, Sant Martí Sarroca, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí de Mediona, Sant Sadurní d’Anoia, Santa Margarida i els Monjos, Subirats, Torrelavit i Torrelles de Foix.

Al Baix Penedès ha entrat en vigor a: Albinyana, Bonastre, Calafell, Cunit, el Montmell, el Vendrell, la Bisbal del Penedès, Masllorenç i Sant Jaume dels Domenys.

El punt àlgid: al llarg de dissabte i fins diumenge

L’episodi, que tindrà el seu punt àlgid al llarg del dissabte i durarà fins diumenge, està motivat perquè es preveuen altes temperatures -de l’entorn dels 40ºC- i humitats relatives baixes al litoral i prelitoral de Barcelona, Tarragona i Terres de l’Ebre. A més a més, hi ha previsió de tempestes seques a aquesta mateixa zona al vespre de dissabte i matinada de diumenge. Al llarg de diumenge la situació de temperatures altes i humitats relatives baixes es mantindrà.

Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), des de divendres i tot dissabte s’intensifiquen les temperatures màximes extremes de manera generalitzada arreu del territori. L’entrada de vent de sud-oest provocava aquest divendres la pujada de les temperatures a les comarques del nord-est.

Pel que fa a dissabte, es preveu l’entrada de vent de ponent i un augment de la temperatura a la zona de Ponent i Terres de l’Ebre. Durant aquest episodi els valors d’humitat es preveuen molt baixos degut a aquest vent d’oest que afectarà a tot l’interior de Catalunya, i que arribarà molt sec i reescalfat.

El cos d’Agents Rurals recorda que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències, accidents o inclús per intencionalitat. I demana tenir present que està totalment prohibit fer foc de qualsevol mena, en zones forestals i el seu entorn, així com llençar burilles des del vehicle.

Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat obriran tots els parcs de bombers voluntaris i es reforçarà el personal de tres parcs funcionaris de la majoria de regions d’emergències. També es reforçaran els comandaments i el personal del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) i del Grup Operatiu de Suport (GROS), així com també el personal TEOC a les Sales de coordinació territorial i Sala central de Bombers (SCB).

També et pot interessar

Comentaris