Alimentar-se i nodrir-se volen dir el mateix?
Article de la doctora Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen
Diumenge 28 de maig es va celebrar el Dia Mundial de la Nutrició, una data per recordar la importància d’alimentar-nos bé per poder nodrir-nos correctament. I és que aquests dos termes, alimentar-se i nodrir-se, tot i que els utilitzem indistintament no tenen el mateix significat.
Alimentació és un terme que usem quan parlem de l’obtenció d’aliments i la preparació d’aquests i el terme nutrició fa referència al procés mitjançant el qual ingerim els aliments, els transformen i els assimilem. Així doncs, per poder assegurar una bona nutrició, és a dir, la quantitat de nutrients per cobrir les necessitats que requereix el nostre organisme, és important escollir bé als aliments i que aquests siguin el més nutritius possible.
Els aliments són aquells productes que comprem, siguin d’origen animal o vegetal en el seu estat fresc o processat, però per poder assegurar una bona nutrició, l’evidència científica posa de manifest la necessitat d’adquirir aliments frescos, potenciant especialment les hortalisses, les fruites, els cereals integrals, els llegums, els tubercles, com la patata, i també la fruita seca, les llavors i l’oli d’oliva verge extra com a font de greix principal i moderant el consum de carn, peix i ous i làctics i sense abusar dels aliments processats.
Tot i que és cert que existeixen moltes maneres d’alimentar-se, només seran vàlids aquells patrons de dieta que siguin capaços de cobrir les nostres necessitats nutricionals i un d’aquests és la Dieta Mediterrània que permet cobrir aquestes necessitats nutritives i és una gran aliada de la nostra microbiota pel seu alt contingut en fibra i polifenols.
Quins aliments hem de consumir setmanalment?
Els experts en nutrició recomanen fer tres àpats principals (esmorzar, dinar i sopar) i prendre algun aliment a mig matí o mitja tarda si l’espai entre els àpats principals és molt llarg i en funció de les necessitats. Seguint les recomanacions de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, es recomana consumir a la setmana:
- Hortalisses: 2 al dia, com a mínim al dinar i sopar
- Fruita fresca: mínim 3 al dia
- Farinacis integrals: a cada àpat principal
- Fruites seques: 3 a 7 grapats a la setmana
- Llet, iogurt o formatge: 1 a 3 vegades al dia
- Carn: 3 a 4 vegades a la setmana (màxim dues vegades carn vermella)
- Peix: 2 a 3 vegades a la setmana
- Ous: 3 a 4 vegades a la setmana
- Llegums: 3 a 4 vegades a la setmana
- Oli d’oliva verge: per amanir i cuinar
Al llarg del temps, una mala nutrició pot portar l’aparició de malalties com l’obesitat, problemes cardiovasculars (hipertensió, infart..), problemes metabòlics com la diabetis tipus II i alguns tipus de càncer. Així doncs, alimenta’t bé per nodrir-te millor!