Crítica frontal de la UGT i el sindicat SPL-CME a la negociació dels reglaments laborals de l’Ajuntament del Vendrell

Carles Urpí i Mar Vàzquez, dels sindicats SPL-CME i la UGT a la mesa de negociació de l’Ajuntament del Vendrell.
08/08/2022 - 20:10h

Remarquen que el suport dels sindicats CSIF i FEPOL exclou al 75% de la representació dels treballadors de l’administració local vendrellenca

El sindicat de la UGT, amb una representació de 10 dels 22 delegats de la mesa de negociació per als grans temes laborals de l’Ajuntament del Vendrell, i el SPL-CME, sindicat de la Policia Local del Vendrell i del Cos de Mossos d’Esquadra, amb 2 delegats, han criticat aquest dilluns que el govern vendrellenc hagués portat al ple municipal de la setmana passada l’aprovació inicial del nou reglament de teletreball i el de segones activitats per a la Policia Local del Vendrell amb l’únic suport sindical del CSIF i del FEPOL.

Aquest últim sindicat, representant dels comandaments policials i que, amb un sol delegat a la mesa de negociació, “no té ni representació legal per percentatge en la mesa de negociació”, ha apuntat Mar Vàzquez, portaveu de la UGT.

A més, Vàzquez, que ha comparegut a la roda de premsa amb Carles Urpí (SPL-CME) i que diu que també compta amb el suport de CCOO, ha criticat que el CSIF té 4 delegats i “només és el sindicat amb més representació a la junta de personal, però amb poca representació a la mesa de negociació”.

A més, segons la mateixa representant de la UGT, el CSIF que ha donat suport a les tesis del govern vendrellenc en els dos reglaments aprovats la setmana passada ni tan sols té representació al comitè d’empresa, amb 7 membres de la UGT i 2 de CCOO i que vetlla per temes laborals com pot ser el teletreball en l’administració local.

Vàzquez i Urpí han iniciat la compareixença davant els mitjans de comunicació a la plaça Vella ja amb la crítica que el govern local no els deixés utilitzar la sala de premsa, “que sí que poden utilitzar altres sindicats”, van queixar-se.

Contenciós administratiu
D’altra banda, Mar Vàzquez ha avançat que la UGT, SPL-CME i CCOO portaran el mes de setembre al contenciós administratiu la relació de llocs de treball (RLT) i valoraran també portar-hi l’oferta pública d’estabilització (OPE) i l’oferta pública ordinària (OPO), normatives aprovades en un ple extraordinari el 20 de maig passat.

En relació als reglaments de teletreball i de la segona activitat de la Policia Local, que segons els sindicats “exclou al 75% de la plantilla”, presentaran al·legacions en els propers dies perquè els sindicats no disposaven de la informació necessària durant el procés de negociació i, a més, “no compleixen amb la normativa vigent”.

Els representants sindicals que han comparegut aquest dilluns han reconegut no haver assistit a algunes reunions de la mesa, però que havia estat perquè “no ens van passar abans cap informació per negociar res”. “Estem d’acord en un reglament de segona activitat de la policia, per exemple, però no podem anar en contra del conveni col·lectiu ni del pacte de funcionari”, va dir la portaveu de la UGT.

Quant al reglament de teletreball, Vàzquez diu que “el setembre del 2021 el teníem més o menys per aprovar, però el maig se’ns en va presentar un altre imposat per la cap de recursos humans de forma unilateral i que va en contra de la plantilla”.

Sense tècnics
Mar Vàzquez també ha explicat que la llei obliga l’administració pública a fer una negociació, no a arribar a un acord final, però que les converses han de fer-se “de bona fe, però quan no n’hi ha, com ha estat el cas, és quan nosaltres podrem impugnar el procés”.

També apunta que a les reunions negociadores “no venia cap tècnic, i l’alcalde o el regidor de recursos humans no tenen coneixements en negociacions de matèria col·lectiva. A les reunions ens portaven una informació, però a la que volies negociar o demanar alguna cosa no ens sabien contestar”. “D’altra banda, tenim més de 50 instàncies pendents de resposta”, ha conclòs la mateixa portaveu de la UGT.

Crítiques de SPL-CME
De la seva banda, el representant del sindicat SPL-CME, Carles Urpí, ha apuntat que el govern local i els sindicats CSIF i FEPOL “han escenificat una entesa (en la negociació global) que no existeix i es va en contra dels treballadors de l’Ajuntament que fan teletreball”. I quant al reglament de segona activitat de la policia, Urpí creu que hi ha “un problema d’interpretació” que pot comportar la congelació del salari dels policies afectats. “En aquest ajuntament, el que és interpretable sempre va en contra del treballador”, ha dit també Urpí, que acusa el sindicat CSIF d’“oportunista” i de moure’s en les negociacions “de manera més o menys beligerant depenent de les situacions personals de confort” d’alguns dels sindicalistes representants.

Finalment, Carles Urpí diu que “no s’estabilitzen” les places de 4 policies i d’alguns treballadors de l’EINA d’acord amb el que marcaria la llei, la qual cosa pot comportar “judicialitzar” la situació.

Val a dir que l’Ajuntament del Vendrell té uns 400 treballadors, xifra que a l’estiu pot arribar -amb plans d’ocupació i reforç policial temporal, per exemple- al mig miler de persones. Segons la UGT, s’està aplicant una valoració de llocs de treball del 2005, quan la realitat laboral era molt diferent de la del 2022 i, per tant, “no sabem quins llocs són preceptius d’aplicar el reglament de teletreball”.

També et pot interessar

Comentaris