La Cumprativa de Llorenç del Penedès celebra els 40 anys de la reconstrucció

03/08/2022 - 19:45h

L’entitat llorencenca també va crear fa quatre dècades el Ball de Diables

La Cumprativa de Llorenç del Penedès, entitat de cultura i lleure, celebra aquest any el 40è aniversari de la reconstrucció de la seu i de la creació del Ball de Diables.

El gener de 1982, la Cumprativa va inicir les obres d’enderroc del vell cafè de l’entitat, que van afectar els fonaments de l’edifici, causant l’ensulsiada de la part contigua on hi havia la sala destinada a les activitats de ball, cinema i teatre.

No es va haver de lamentar cap desgràcia personal, però hi havia el repte de reconstruir la nova seu. En aquest context va néixer el Ball de Diables de La Cumprativa, amb la finalitat d’aglutinar el jovent i mantenir el teixit associatiu, i poc temps després es creaven la resta de grups populars de l’entitat llorencenca: drac, gegants, grallers i capgrossos.

Més tard va néixer el Grup de Puntaires i el grup de diablons Els Banyetes.

La reconstrucció va propiciar la creació d’un edifici modern amb nous espais i infraestructures i va donar la possibilitat d’organitzar noves activitats com el patinatge artístic i els balls de saló dels diumenges.

Centenari

L’any 2018 es va celebrar el Centenari de La Cumprativa, que va donar un nou impuls cultural i social a l’entitat. En aquest context es va publicar el Llibre del Centenari que recupera la memòria històrica dels orígens republicans de La Cumprativa i aquell mateix any la Generalitat la va distingir amb la Creu de Sant Jordi.

Amb el canvi de junta directiva l’any 2019, l’entitat manté i fins i tot amplia l’activitat cultural i lúdica, que incorpora nous projectes com el festival de poesia Cumprasia, les exposicions d’art contemporani o el Març Violeta, entre altres. També ara fa 3 anys es va crear la comissió de Recerca de la Memòria Històrica i s’instaurà la Festa dels Grups.

A les portes de la festa major de Llorenç d’aquest 2022, la setmana que ve, La Cumprativa proposa una programació d’actes que formen part de l’ADN de la seva festa.

Des de dissabte passat i fins el 14 d’agost, la Sala Jovent acull l’exposició d’art contemporani “Graons, 13 propostes contemporànies”, un projecte de Ramon Sicart que presenta els últims treballs realitzats des de la maduresa i a través de diferents disciplines de 13 artistes contemporanis, amb la col·laboració del CeRCCa i GALERIA CÀNEM.

Inauguració de l’exposició que es pot visitar fins al 14 d’agost a La Cumprativa de Llorenç del Penedès.

Actes durant la festa major

Quant a un parell d’actes previstos per dilluns que ve, 8 d’agost, a 2/4 de 12 del matí hi haurà una activitat pels més petits de la casa: l’espectacle taller “Petits investigadors”, on a través d’unes endevinalles els infants han de resoldre perquè no funciona la màquina que pot revolucionar el món i aconseguir la insígnia de petits investigadors; i a 2/4 d’11 de la nit a la terrassa del cafè es celebrarà  el tradicional “Bingo diabòlic”.

L’endemà dimarts, vigília de sant Llorenç, a les 3 de la tarda hi haurà la “Morterada d’inici de Festa Major” a càrrec del Ball de Diables i a les 19h, l’inici de la “Cercavila de vigília”, amb la participació dels grups folklòrics de La Cumprativa: Drac, Banyetes, Grallers, Gegants i Capgrossos.

A partir de 2/4 d’11 de la nit es podrà gaudir del “Correfoc” a càrrec del Ball de Diables de La Cumprativa i les tres colles convidades.

Seguidament, al davant de La Cumprativa hi haurà els “Versots de Festa Major, carretillada i encesa conjunta”.

El dimecres, 10 d’agost, els Grallers i Diables participaran a les “Matinades de Festa Major”; mentre que dijous 11 a les 22h i divendres 12 a les 21h, el Grup de Teatre de La Cumprativa portarà a escena l’obra de teatre “No et vesteixis per sopar”, de Marc Camoletti, adaptada per Ricard Reguant i dirigida per l’actriu Rosa Andreu. Es tracta d’una comèdia delirant per les nits de festa major.

Finalment, com a cloenda, dissabte 13 d’agost, a les 21h, es celebrarà la 2ª edició de l’“Entre copes i estels”,  un sopar-degustació de vins del celler L’Apical a càrrec de Martí Giralt i amb observació astronòmica amb comentaris de Lluís Romero.

Tota la informació i la compra online d’entrades pels espectacles es pot trobar al web de La Cumprativa i a l’enllaç https://entrades.lacumprativa.cat/.

D’altra banda, es pot consultar el programa d’actes sencer de la festa major de Llorenç del Penedès 2022 clicant aquí.

També et pot interessar

Comentaris