La Fundació Pinnae reobre la Casa Berch i Galtés transformada en Centre de Dia per a la gent gran

27/07/2022 - 15:11h

La gestió de l’equipament, batejat amb el nom de Centre de Dia Jaume Nicolàs, serà a càrrec de la Fundació Inglada Via

La Fundació Pinnae ha presentat aquest dimecres públicament la rehabilitació de la Casa Berch i Galtés, un immoble “pre-modernista” en ple centre de Vilafranca del Penedès, que esdevindrà el nou Centre de Dia Jaume Nicolás amb l’objectiu de realitzar serveis de suport assistencial per a persones majors de 65 anys, de la mà i amb l’experiència dels professionals de la Fundació Inglada Via.

L’acte ha aplegat autoritats del territori i del país, així com membres dels Patronats d’ambdues Fundacions, col·laboradors, professionals i representants de la família Nicolás Magriñà, antiga propietària de la finca de la qual porta el nom el nou centre. L’acte s’ha iniciat destapant la placa identificativa de l’edifici, seguida de breus parlaments i cloent l’acte amb un petit refrigeri als jardins de la casa. Els assistents han pogut fer una visita per tota la finca amb explicació dels serveis previstos que es duran a terme en els diferents espais.

L’acte s’ha iniciat amb la descoberta d’una placa amb el nom del Centre de Dia Jaume Nicolàs, el darrer propietari

La Fundació Especial Pinnae i la Fundació Inglada Via han estat treballant conjuntament durant més de 16 mesos per a la rehabilitació íntegra de la Casa Berch i Galtés, ubicada al Carrer Bisbe Morgades, 15, de Vilafranca del Penedès. A partir d’ara esdevindrà el nou Centre de Dia Jaume Nicolás que, juntament amb la Residència Inglada Via i els Allotjaments Tutelats del C/ Sant Bernat 14, constitueixen la major oferta sòcio-sanitària del territori, oferint uns espais amables amb el teixit urbà, interdependents i no massificats que permeten un envelliment de qualitat, actiu i saludable.

Procés d’adquisició i rehabilitació

La Fundació Pinnae va adquirir la “Casa Berch i Galtés” el desembre del 2020. Un immoble a quatre vents, amb una superfície construïda de 349 m2 i un espectacular jardí de 418m2, en ple centre de Vilafranca, per fer realitat un projecte de “Centre de Dia per a persones majors de 65 anys”, conscients de l’impacte que té i tindrà l’envelliment de la nostra societat i la gran demanda de serveis que provocarà.

La família Nicolás Magriñà, últims propietaris de la finca, essent conscients del projecte que s’hi volia dur a terme, van facilitar l’adquisició de l’immoble a la Fundació Pinnae. Per aquest motiu, el Centre de Dia portarà el nom de “Jaume Nicolás”, en honor al difunt pare de la família. La gestió de l’equipament  com a Centre de Dia serà a càrrec de la Fundació Inglada Via, per la seva experiència acumulada en el sector de la gent gran, amb una història centenària, que és un referent a la vila i a la comarca.

La Casa Berch i Galtés està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local. La seva important restauració ha requerit més de 16 mesos de treballs i una inversió al voltant del milió d’euros per la compra i la recuperació integral, amb totes les gestions que implica rehabilitar un edifici protegit i adaptar-lo als requeriments i normatives per a donar un servei assistencial. S’ha mantingut la façana, l’estructura i tots els elements característics, com les rajoles hidràuliques, sostres de fusta i policromats, recreació dels papers pintats, i diferents elements i pintures al més minuciós detall.

La Casa Berch i Galtès com a Centre de Dia, donarà un servei de suport a les famílies en acolliment diürn, adreçat a persones majors de 65 anys amb dependència i que requereixen d’assistència per a la seva vida diària, complementant l’atenció pròpia de l’entorn familiar i poder així afavorir la recuperació i el manteniment de la seva autonomia personal i social. Les dues plantes nobles de la casa oferiran els serveis per a l’esbarjo i manutenció dels usuaris, amb sala de fisioteràpia, podologia i perruqueria i destacant el magnífic Jardí per a realitzar activitats a l’aire lliure amb absoluta seguretat pels usuaris.

Aquest immoble que avui s’inaugura i la finalitat social a la que es destina la finca demostra, un cop més, el ferm compromís de la Fundació Pinnae al territori, actuant com un agent de transformació social per fer front als diferents reptes que es presenten impactar de forma positiva en les persones i en la societat, seguint els Objectius pel Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030.

També et pot interessar

Comentaris