Digues no a l’operació biquini!

15/07/2022 - 12:52h

Article de la doctora Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen

Amb el bon temps, i especialment a l’estiu, és habitual sentir a parlar de la famosa ‘operació biquini’, una pràctica que consisteix a seguir pautes d’alimentació restrictives com ingerir menys calories, saltar-se àpats o alimentar-se únicament de productes concrets amb l’objectiu de perdre de manera ràpida el pes que hem guanyat durant l’any. El problema és que sovint aquest tipus de dietes, que no estan controlades per cap expert, no cobreixen les necessitats mínimes de calories, vitamines i minerals que el nostre cos necessita, i això pot ser contraproduent per a la salut.

 Així doncs, cal desmitificar aquestes pràctiques, sovint normalitzades i habituals durant aquesta època de l’any, que poden comportar riscos per a la salut i, en la majoria de casos, acaben amb un fracàs tant a curt com a llarg termini. I és que tot i que inicialment es pot perdre pes, aquesta pèrdua no es manté en el temps i tampoc implica tenir ni adquirir uns hàbits d’alimentació saludables estables. 

“El millor és seguir uns hàbits saludables durant tot l’any i no confiar en pràctiques miraculoses contraproduents per a la salut”.

Per tant, en el cas que es vulgui perdre pes en un o dos mesos, per exemple, s’ha de fer seguint uns hàbits de vida i una alimentació saludable i amb l’ajut d’un professional, en aquest cas un/a dietista nutricionista. D’aquesta manera, es poden perdre de forma progressiva i de manera lenta un o dos quilos, mentre s’adquireixen uns bons hàbits que perdurin en el temps. 

El més important de tot, doncs, un cop desmuntat el mite que l’operació biquini NO és efectiva i que no existeixen fórmules màgiques per perdre pes, és seguir uns hàbits d’alimentació saludables durant tot l’any, potenciant especialment el consum d’hortalisses, fruites, cereals integrals, llegums, tubercles –com la patata–, i també fruita seca, llavors i oli d’oliva verge extra com a font de greix principal i moderant el consum de carn, peix i ous i làctics i sense abusar dels aliments processats.

Tanmateix, també és important practicar exercici físic, així com mantenir una correcta hidratació a base d’aigua i infusions. El millor és seguir uns hàbits saludables durant tot l’any i no confiar en pràctiques miraculoses contraproduents per a la salut”. Digues no a l’operació biquini!

També et pot interessar

Comentaris