El Penedès perd pistonada en l’índex de competitivitat

15/07/2022 - 09:40h

L’Alt Penedès se situa catorzè en la llista anual elaborada per la FEGP, i el Baix Penedès ocupa la posició número 22

Els diferents territoris que integren l’àmbit Penedès van mostrar un comportament molt diferenciat en els moments més durs de la pandèmia de la Covid-19 pel que fa al desenvolupament de la seva economia. Mentre que la diversificació de sectors empresarials va permetre que l’Alt Penedès superés amb nota la crisi sanitària, la dependència del turisme que manté el Baix Penedès va provocar que la caiguda d’alguns indicadors –sobretot el de l’ocupació– fos majúscula.

Amb el nou coronavirus ja sota control, i abolides totes les restriccions que se’n van derivar, sembla que els camins dels dos territoris tornen a convergir, com a mínim pel que fa a la seva competitivitat. Segons el darrer Índex FEGP de Competitivitat i Sostenibilitat Comarcal, que Activa Prospect elabora anualment per a la Federació d’Empresaris del Gran Penedès (FEGP), l’Alt i el Baix Penedès han perdut pistonada en aquest rànquing.

La comarca d’interior, que l’any passat es va situar en la dotzena posició de la llista dels territoris catalans més competitius, ha baixat enguany dos llocs en la relació. Segons Activa Prospect, el principal factor que explicaria aquesta davallada és el fet que el territori ha alentit la seva recuperació durant el 2021, frenada bàsicament per la desacceleració de la creació d’ocupació. La important recuperació del teixit empresarial, però, ha ajudat al fet que la davallada en l’índex no hagi estat més accentuada.

Malgrat l’alentiment pel que fa a la creació de llocs de treball, però, l’Alt Penedès consolida en aquest darrer informe les bones sensacions en relació amb la taxa d’atur, que a finals del 2021 se situava en l’11,6%. Els primers mesos d’aquest any, a més, les xifres no han parat de minvar.

Menys població

Al Baix Penedès, tot i que els darrers mesos també s’han creat llocs de treball, l’evolució en negatiu de sis dels deu indicadors que s’inclouen a l’Índex FEGP han fet que el territori vagi baixar el 2021 de la 17a a la 22a posició del rànquing. Un dels que més ha influït en la davallada és la creació d’ocupació. Malgrat que l’any passat va ser positiva, es va situar com la segona menys dinàmica de Catalunya.

També la davallada en relació amb els nous empadronaments ha tingut un paper important en la posició de la llista pel que fa al Baix Penedès. Des del 2015, la comarca liderava l’increment poblacional al país. La crisi sanitària, però, ha canviat les tendències pel que fa als moviments de la població, ja que molts ciutadans han optat per traslladar-se a l’àmbit rural en lloc del metropolità.

Aquest menor increment de veïns i veïnes també ha afectat l’activitat constructora, que juntament amb la poca inversió en infraestructures que ha fet la Generalitat al Baix Penedès, han determinat la seva desescalada en la llista FEGP.

També et pot interessar

Comentaris