L’alumnat més selecte del Penedès

08/07/2022 - 11:56h

Ferran Segura, de l’Institut Eugeni d’Ors de Vilafranca, i Nari Nasr, de l’Andreu Nin del Vendrell, millors alumnes de l’Alt i el Baix Penedès a les PAU

Ferran Segura, alumne de l’Institut Eugeni d’Ors de Vilafranca del Penedès, amb un 9,8; i Nira Nasr, de l’Institut Andreu Nin del Vendrell, amb un 9,7 –empatada amb Hermes Schiavon, de l’Institut La Talaia de Calafell, i cinc alumnes més d’arreu de la província de Tarragona–, són els alumnes de les comarques de l’Alt i el Baix Penedès amb la nota més alta de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) d’aquest curs 2021/2022.

Periodisme a la UPF, l’un, i Matemàtiques amb Ciències d’Enginyeria de Dades, l’altra, els esperen. Ferran Segura i Nira Nasr ja formen part del selecte grup d’estudiants excel·lents i el 3d8 els hem anat a entrevistar.

“Si treballes durant tot el curs, no hi ha d’haver problema”

Ha cursat un batxillerat d’aquells que abans se’n deia lletres pures i que ara es coneix com l’humanístic, però Ferran Segura deixa anar un reguitzell de números, decimals i mitjanes per explicar el seu 9,896 de nota final després de fer un bon paper a la Selectivitat.

Amb grec, llatí i geografia com a optatives, el batxillerat, que, com l’ESO, també ha cursat a l’institut Eugeni d’Ors de Vilafranca, ha representat el seu llançament definitiu a l’elit, ja que l’etapa de secundària la va tancar amb ‘només’ un 8 de mitjana. Això és perquè al batxillerat es va posar a estudiar, explica, “seriosament, perquè estava més motivat amb les assignatures que vaig poder triar”.

Ferran Segura ja s’esperava una bona nota a la Selectivitat perquè, diu, “havia treballat durant tot el curs, vaig anar a totes les classes per repassar que es feien a l’institut, vaig practicar molt i vaig ‘matxacar’ a base de resums”. Aquesta és la recepta que ha permès a aquest jove vilafranquí cuinar una nota excel·lent, tot i que en cap cas esperava “ser la millor de la comarca”.

Amb una nota com aquesta és evident que pot estudiar el que vulgui i on vulgui, però el Ferran té claríssim, ja des de primària, que el seu destí està entre Periodisme, Filologia Hispànica i Filologia Clàssica.

En aquest duel de graus, finalment sembla que guanyarà el Periodisme que vol cursar a la Universitat Pompeu Fabra, i fins i tot ja sap l’itinerari que vol seguir, Ciències Polítiques. Quasi un 10 en els estudis i un 100 en determinació.

Alliberat de patir per si entra o no al grau i el centre que vol, a Ferran Segura el que més el preocupa ara com ara és “el gran canvi” que representa no només passar de l’institut a la universitat, sinó sobretot el salt de Vilafranca a Barcelona.
Totes les preocupacions fossin com aquesta, Ferran!

“M’esperava una bona nota, però no la més alta de tot Tarragona”

Nira Nasr, vendrellenca a punt de fer 18 anys i amb una germana que farà tercer d’ESO, ha estudiat batxillerat cientificotecnològic a l’Institut Andreu Nin i, a més d’obtenir la millor nota de Selectivitat de la demarcació de Tarragona, va guanyar d’entre més de 150 treballs el Premi Ramon Llull en la categoria de Ciències pel seu treball de recerca (TREC) ‘Estudi matemàtic i criptològic: anàlisi de la complexitat d’enigma i comparativa amb l’RSA’.

Fins a l’ESO havia estudiat a l’escola Àngels Garriga. Diu que a la Selectivitat s’esperava aconseguir “un 9,5 com a mínim, però no un 9,7 i tenir la nota més alta de Tarragona”.

Sobre les seves preferències, Nasr assegura: “Sempre he tret bones notes i m’agraden les matemàtiques, però no les veia com a opció de futur. Ara, en canvi, les veig com una sortida i en bona part és gràcies a una professora molt bona, l’Anna Mañé, que em va dirigir el TREC”.

“Vaig poder acostar-me a les matemàtiques avançades, al llenguatge matemàtic més enllà del que es fa al batxillerat”, explica aquesta jove, que volia estudiar física i matemàtiques a la Universitat de Barcelona (UB), tot i que finalment es va presentar i superar les exigents proves d’accés al Centre de Formació Interdisciplinària Superior (CFIS) de la UPC.

És la primera alumna del Vendrell que hi accedeix des de la fundació de l’ens, el 2000; “un centre específic de dobles graus amb molta capacitat acadèmica”, explica satisfeta.

“A banda de la nota de tall, un 13,2 sobre 14 [Nasr té un 13,5], també calia superar una prova específica amb dos exàmens de textos i dos de problemes” per entrar, diu també Nira Nasr. Finalment cursarà els estudis de Matemàtiques amb Ciències d’Enginyeria de Dades i amb aquesta formació a la jove del Vendrell se li obren portes a futures sortides laborals, per exemple, de treballar a la NASA.

Nira Nasr també explica que és una estudiant que ho deixa molt tot per estudiar al final” i ara, afirma, “hauré d’establir un mètode d’estudi més rigorós”.

D’altra banda, Nasr comenta que aquest any ha participat en el programa ‘Talent Jove’ de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, una formació en matemàtiques per a la qual calia tenir més d’un 9 de nota mitjana a primer de batxillerat. “Cada dissabte anava a fer classes de física i matemàtiques al Campus Catalunya”, explica la jove vendrellenca estudiant de l’Institut Andreu Nin.

Sobre aquest centre, ella i la seva mare, Montse Romero –professora de llatí a l’Institut Baix Penedès– lamenten el “regust agredolç” de no haver pogut tenir un arrodoniment a l’alça a primer de batxillerat per arribar al 10 de mitjana. Aquesta circumstància li hauria permès tancar el pas per batxillerat amb matrícula d’honor i, per tant, amb la possibilitat d’entrar a la universitat amb una beca. “No és normal que la nota de Selectivitat sigui més alta que la de batxillerat, que la posa el centre, que coneix més l’alumna”, conclou la mare de la jove.

Amb tot, esclar, Romero es mostra molt orgullosa i satisfeta amb el resultat acadèmic de la seva filla.

També et pot interessar

Comentaris