Denuncia haver estat multat per un tractament a 8 oliveres

07/07/2022 - 21:00h

Jaume Totosaus ha estat sancionat amb 3.000 euros perquè hauria tractat els arbres amb un producte legal en el moment dels fets, però que ara està prohibit

Jaume Totosaus Vives, un pagès de l’Arboç, ha denunciat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat que li hagi imposat una sanció econòmica de 3.000 euros per haver utitilitzat suposadament un producte químic prohibit en el tractament d’encara no una desena d’oliveres.

Aquests arbres, que van ser plantats fa sis anys en una finca de la mare de Totosaus, “han donat per primer cop 8 quilos d’olives per a consum propi i ara fa quatre anys hi vaig tirar un producte per matar cotxinilles que en aquell moment estava permès”, diu el mateix Totusaus, que es mostra indignat per una multa que considera del tot injusta. De moment, ha recorregut la sanció i denunciat el cas, i es nega a pagar-la.

A Roda de Berà
Jaume Totosaus explica que les vuit oliveres motiu de la multa es troben entremig d’un camp de garrofers que aquest pagès arbocenc té al municipi de Roda de Berà, al nord de la comarca del Tarragonès i a tocar del Baix Penedès. Fa 3 anys hi va aplicar un producte que “fins a 5 anys més tard pot deixar un rastre mínim; de 0,00010 mil·ligrams”, diu.

En concret, va aplicar tractaments de cipermetrina, clorpirifós metil, lambda cihalotrín, acetaprimid i piriproxifen. Pel que fa al producte clorpirifós metil, que actualment s’autoritza de manera excepcional, Jaume Totosaus argumenta que quan el va fer servir “era legal” i que ja fa 3 anys que no l’utilitza, però que, com apuntàvem, encara pot deixar algun residu en les anàlisis. Per tant, va demanar de no ser sancionat.

Tres expedients
A Totosaus se li van obrir tres expedients: un primer per suposadament no presentar un paper que indiqués el producte fitosanitari amb què havia tractat les olivereres, per bé que, tal com assegura el pagès arbocenc, “els hi vaig enviar per correu electrònic, però em van dir que ho havia de fer presencialment”; un expedient pels productes químics emprats i un tercer en què se li feia saber des de l’esmentat Departament que no deia el dia que havia sulfatat les oliveres, “perquè només els havia posat el mes i l’any”, lamenta Totusaus.

“Només han vingut a la plantació per multar-me”, afegeix el pagès de l’Arboç, que ha volgut explicar el cas al 3d8.

Jaume Totosaus afegeix: “Em van citar prèviament perquè estigués a la finca un dia i que si no hi anava em van amenaçar de multar-me amb 5.000 euros. Això era el novembre de l’any passat i ara m’han multat amb 3.000 euros”. “Em van dir que no al·legués perquè em sortiria més car i que si els feia cas em deixarien la multa en 1.800 euros. No hi ha dret i ho he denunciat al DARP del Vendrell”, afegeix el mateix pagès.

Així les coses, decebut i deprimit, Jaume Totosaus diu que té la intenció de deixar la feina al camp. “No és culpa meva que hagin quedat residus del tractament a les oliveres, he estat tractat injustament i denuncio el Departament per no haver atès els meus recursos”, conclou.

També et pot interessar

Comentaris