Creu de Sant Jordi per a la vendrellenca Maria Carme Cardó

28/06/2022 - 16:48h

La Generalitat li atorga el preuat reconeixement per la seva tasca en l’ensenyament del català

El Govern de la Generalitat ha distingit amb la Creu de Sant Jordi 2022 vint personalitats i deu entitats que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural. Entre els guardonats hi ha la vendrellenca Maria Carme Cardó, que rebrà el prestigiós reconeixement per la seva tasca a favor de l’ensenyament en català.

A més, en l’acte de lliurament de les Creus de Sant Jordi es que farà el proper 11 de juliol al Teatre Monumental de Mataró hi ha l’actriu Carme Elias, el pallasso Tortell Poltrona, l’esportista Laia Palau, la companyia Elèctrica Dharma, el grup Estopa, la Fundació Gran Teatre del Liceu i la farmacèutica Hipra, entre d’altres.

L’elecció de les persones guardonades preserva la paritat de gènere.

Maria Carme Cardó i Soler (El Vendrell, 1928) serà distingida, com apuntàvem, per la seva trajectòria dedicada a l’ensenyament del català: primer, durant el franquisme, fent classes extraescolars i classes gratuïtes a casa seva; després fent classes de reciclatge català per als mestres; i finalment, com a mestra i directora de l’escola Àngel Guimerà del Vendrell.

Paral·lelament a l’ensenyament, Cardó va esperonar l’ús de la llengua escrita a través dels escrits literaris en català a les escoles del Vendrell: juntament amb Remei Esteban i Salvador Mañé, va crear el concurs de Sant Jordi del Vendrell (1973), concurs que va tenir una durada de més de trenta anys. També col·laborava al setmanari Informes Baix Penedès, amb correccions, articles, notícies o lliçons de català (1978-1983), i va ajudar a crear el Festival de teatre infantil i juvenil del Baix Penedès (1979).

A nivell cultural, Maria Carme Cardó va contribuir a la creació de l’Associació Musical Pau Casals del Vendrell (1973), de la qual en va ser secretària els primers anys, anys en què s’encarregarà de l’homenatge al Mestre en el retorn de les seves despulles (1979) i de la construcció de l’Auditori Pau Casals (1980). Ajudà a la creació de la Fundació Santa Teresa (1974), per oferir formació i serveis a persones amb discapacitat.

L’última obra social que deixarà al poble del Vendrell serà un nou edifici per a la Fundació Llar Santa Anna. En aquest sentit, val a dir que Cardó va adquirir una casa annexa a la residència actual i assumirà el finançament de construir-hi un nou edifici, que permetrà ampliar les places i els serveis que s’hi ofereixen actualment i s’hi obrirà un centre de dia amb el seu nom (Centre de Dia Carme Cardó).

Altres reconeixements

Aquest reconeixement se suma als homenatges que li van fer a Maria Carme Cardó els seus exalumnes l’any 1981 i 2018 i al Premi Teresina Martorell. La proposta per a la Creu de Sant Jordi ha estat el fruit del treball d’una comissió formada per Josep Borrut, Joan Cugat, Joan Descals, M. Pilar López, Salvador Mañé, Pere Marcé, Neus Oliveras, M. Carme Rovira, Montserrat Rovira, Anna Sabanès i Marcel Sendra, amb la coordinació de la filòloga vendrellenca Montserrat Sendra.

La guardonada ha rebut els suports de figures rellevants com l’exvicepresident de la Generalitat i expresident d’ERC Josep-Lluís Carod-Rovira o del pedagog Joaquim Arenas, un dels pares de la immersió lingüística i de l’escola catalana; juntament amb 417 signatures de particulars i 28 entitats, escoles i instituts del Baix Penedès.

També et pot interessar

Comentaris