Primer pas per a l’ampliació de l’Hospital del Vendrell

El director de la Xarxa Santa Tecla i l’alcalde i la regidora de Salut de l’Ajuntament del Vendrell, abans de presentar la llicència d’obres per a l’ampliació de l’hospital comarcal del Baix Penedès.
15/06/2022 - 13:47h

La Xarxa Santa Tecla sol·licita la llicència per iniciar les obres de millora de l’equipament obert el 2005 i que opta al finançament dels Next Generation

La Xarxa Santa Tecla de Tarragona ha entrat aquest dimecres al matí formalment en el registre de l’Ajuntament del Vendrell la sol·licitud per obtenir la llicència municipal per iniciar les obres d’ampliació de l’Hospital del Vendrell.

Amb aquest tràmit i la futura concessió de la llicència d’obres, la Xarxa Santa Tecla tindrà els permisos necessaris per executar les obres dins dels terminis establerts en el calendari dels fons europeus Next Generation, que fixen el 31 de desembre de 2025 com a data màxima per a la finalització de les obres beneficiàries d’aquest finançament europeu, amb previsió que entri en funcionament al llarg de l’any 2026.

Més de 9.000 metres quadrats nous

L’avantprojecte d’ampliació presentat per la Xarxa Santa Tecla respon al pla funcional d’ampliació de l’Hospital Comarcal del Vendrell del Servei Català de la Salut, que preveu una ampliació de l’actual edifici de més de 9.000 metres quadrats. La posada en marxa del projecte significarà l’ampliació estructural de l’Hospital del Vendrell per augmentar la seva capacitat i la cartera de serveis que permeti millorar l’atenció especialitzada i de proximitat a la ciutadania del Penedès.

Aquesta ampliació, dissenyada amb espais polivalents i adaptables a incidències disruptives com la pandèmia de la Covid-19, comportarà un increment significatiu de la capacitat de llits d’hospitalització i d’activitat ambulatòria, del servei d’urgències, de les consultes externes, de les intervencions de Cirurgies Majors i Menors Ambulatòria, de l’endoscòpia (diagnòstica i terapèutica) i dels tractaments amb règim d’Hospital de Dia.

Segons la mateixa Xarxa Santa Tecla propietària i gestora de l’equipament sociosanitari, es tracta d’un projecte que aportarà una solució definitiva a les històriques necessitats assistencials del Baix Penedès, la comarca amb més creixement demogràfic de tot Catalunya (amb una previsió per sobre del 20% fins a l’any 2033, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya – Idescat).

El projecte dissenyat per la Xarxa Santa Tecla opta al finançament dels fons europeus Next Generation, que es troben en fase final d’adjudicació. La principal justificació i repte d’aquesta ampliació és que l’hospital s’ha quedat petit per donar resposta a la demanda de la seva població de referència, a causa d’un fort increment poblacional (del 2%-3% anual en els darrers 18 anys, sense tenir en compte les segones residències i l’increment poblacional durant l’estiu) i un significatiu increment de l’activitat sanitària (per exemple, un increment del 37% en el nombre total d’altes, gairebé un 60% més d’intervencions de Cirurgia Major Ambulatòria o un 170% més en l’activitat de l’Hospital del Dia en el període 2007-2019).

Declaracions

Joan Maria Adserà, director general de la Xarxa Santa Tecla, ha estat l’encarregat de presentar al registre la sol·licitud de la llicència d’obres, acompanyat per l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez.

“Tots sabem i coincidim que la comarca del Baix Penedès mereix des de fa temps un hospital de referència dimensionat a la seva realitat demogràfica. Ara, amb el fons Next Generation, tenim moltes opcions i la confiança d’obtenir el finançament necessari per fer-ho possible”, ha explicat Adserà.

“Dur a terme l’ampliació prevista abans del 2026 és un repte majúscul però viable, i per això necessitem tenir tots els tràmits a punt perquè les màquines comencin a treballar al més aviat possible. La presentació de la llicència és un pas més, però molt important, en aquest camí per a la necessària ampliació de l’hospital”, ha conclòs Adserà.

De la seva banda, l’alcalde del Vendrell ha qualificat la jornada d’avui de “dia important perquè comença l’ampliació de l’hospital i ja no hi ha marxa enrera. És evident que les necessitats (sanitàries) són més que evident i el mateix projecte executiu que ha entrat al registre ja incorpora aquesta evidència que portem reivindicant des de la comarca des de fa bastants anys”.

Kenneth Martínez també ha remarcat que el projecte d’ampliació “és conseqüència directa de la tasca d’alcaldes i alcaldesses de la comarca dient allò de que el Baix Penedès existeix. L’hospital no és l’únic servei públic que és deficitari a la comarca, però sí que podria ser l’emblema, el símbol de les mancances a la comarca”.

L’alcalde vendrellenc també ha explicat que l’hospital inaugurat el 2005 va ser dissenyat el 2000, quan el Vendrell tenia uns 22.000 habitants i ara n’hi ha 40.000. “L’hospital és el mateix i hi ha un desajust”, ha apuntat Kenneth Martínez, que ha volgut “reconèixer i agrair” l’esforç de dirigents polítics municipals de diferents partits “en pro del territori del Baix Penedès, que necessita els serveis igual que qualsevol altre. El Baix Penedès no és un territori de pas, és al cor demogràfic de Catalunya. Per tant, obligatòriament, totes les administracions -les municipals, evidentment les primeres-, han d’ajustar els serveis a les necessitats”.

“Avui el Baix Penedès té un creixement importantíssim i això s’ha de traduir en un hospital important en dimensió i serveis”, ha conclòs l’alcalde del Vendrell.

També et pot interessar

Comentaris