ERC posa la nova biblioteca com a objectiu per exercir la capitalitat de Vilafranca

15/06/2022 - 09:32h

Els republicans volen reforçar el paper de Vilafranca al Penedès obrint la ciutat a la comarca i situant aquest equipament cultural i educatiu com un punt d’atracció i dinamització de la vila

La capitalitat de comarca s’exerceix a partir d’una multiplicitat de serveis que converteixen la ciutat en pol d’atracció de municipis propers. Així, l’oferta de serveis sanitaris, educatius, comercials, administratius i culturals són alguns dels factors que converteixen una ciutat en centre d’atracció supramunicipal. Aquesta centralitat i capitalitat és un dels elements que els republicans consideren que cal reforçar més per fer front als reptes de la propera dècada i que en els últims anys s’han deixat de fer a causa de la manca de voluntat del govern local.

Un dels projectes que han de reforçar aquesta capitalitat, defensen els republicans, és la nova biblioteca així com seguir estudiant l’ampliació de la Torres i Bages. De fet, dimarts que ve el grup d’ERC a l’Ajuntament presentarà una moció en aquesta línia.

Tal com explicava Salvador Campamà, regidor d’ERC, al segle XXI, les biblioteques segueixen tenint un paper clau a l’hora de garantir l’accés a la cultura a la població, ja sigui del propi municipi, ja sigui a nivell supramunicipal. Segueixen sent, així doncs, una eina clau a l’hora de generar igualtat d’oportunitats. Però també són, al nostre segle, un equipament estratègic que va més enllà d’oferir l’accés a informació.

La nova biblioteca: una necessitat

Per Esquerra, Vilafranca necessita de forma urgent una segona biblioteca. El dia a dia demostra que, malgrat l’excel·lent tasca dels professionals de la biblioteca Torras i Bages, aquest equipament s’ha fet petit. De fet, el Mapa de Lectura Pública de Catalunya contempla la creació de la segona biblioteca, a més d’ampliar la biblioteca actual. En conseqüència, Vilafranca hauria de disposar d’una biblioteca central comarcal i d’una biblioteca local de proximitat.

El Pla de Biblioteques i Lectura Pública a Vilafranca, aprovat pel Ple l’octubre de 2018, contempla també la necessitat d’aquest segon equipament, tal i com queda recollit a les conclusions de l’informe. Tot plegat, sense descartar l’ampliació de la Torras i Bages.

Una biblioteca del segle XXI

Aquest mateix pla també considera que el nou equipament hauria de respondre als paràmetres propis d’una biblioteca del segle XXI, esdevenint un equipament multisectorial obert a un ampli ventall de possibilitats. D’aquesta manera, Vilafranca comptaria amb un nou agent cultural que, a més de ser un pol de difusió de la cultura en els seus múltiples aspectes, actués com a centre de creació en camps com la música, l’escena o la imatge, i actués com un agent de socialització i cohesió social.

Opcions per finançar-la

Des d’ERC s’apunta que per poder tirar endavant aquest projecte cal implicar a altres administracions. En aquest sentit expliquen que el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ofereix ajuts per redactar projectes executius de projectes d’equipaments bibliotecaris, així com per construir nous equipaments bibliotecaris i per reformar i millorar equipaments bibliotecaris ja existents. Igualment, la Generalitat subvenciona projectes d’accessibilitat de biblioteques i també l’adquisició de nou mobiliari. Per últim, donat el caràcter comarcal de la biblioteca central, cal contemplar que el Consell Comarcal de l’Alt Penedès contribueixi a pagar part del personal. Per tant, tal com apunten des d’ERC “la biblioteca és perfectament viable, el que cal és voluntat política per tirar-la endavant”.

Pel govern, no és prioritari

ERC denuncia que des de l’actual equip de govern ja s’ha descartat la biblioteca ja que no la consideren prioritària. Diuen que l’actual govern ha incomplert l’acord de pressupostos del 2020 al que van arribar amb els republicans i que incorporava l’inici del projecte per la nova biblioteca.

També et pot interessar

Comentaris