“Els ajuntaments han d’abandonar la mirada local i començar a pensar en gran”

Ton Amat, alcalde de Sant Sadurní. (FOTO: AJUNTAMENT)
09/05/2022 - 12:26h

Entrevistem Ton Amat, alcalde de Sant Sadurní, amb qui hem parlat del present del municipi, i dels reptes als quals haurà de fer front

Fa poc més de quatre mesos que Ton Amat va accedir a l’alcaldia de Sant Sadurní. Ho va fer rellevant Josep Maria Ribas (ERC), amb qui va signar un pacte de govern a l’inici de legislatura. Fill de Joan Amat, alcalde de Sant Sadurní durant gairebé dues dècades, Ton Amat ha assumit el càrrec en un moment en què la pandèmia ja va de baixada, però en cuegen els efectes. Amb ell hem parlat sobre els reptes de present i de futur als quals haurà de fer front la capital del cava.

Fa relativament poc que ha assumit el càrrec d’alcalde. Com prova l’experiència?
L’experiència està sent positiva. Com ja vaig dir en la investidura del desembre, aquesta és una legislatura que no es preveia fàcil. Hi ha alguns temes enquistats de fa molt de temps, i a més, entremig se’ns ha afegit la dificultat de gestionar una pandèmia. I per si no n’hi havia prou, els últims mesos també hem hagut de fer front a l’alça de preus, un fet que està afectant algunes de les licitacions que estaven en tràmit.

Un escenari no gaire encoratjador…
El dia a dia d’un ajuntament habitualment ja té les seves dificultats, i si a més hi afegim aquestes coses, doncs imagina’t. Però tot i que és cert que està sent una legislatura molt complexa, crec que ens n’estem sortint prou bé. Evidentment, hi ha coses que hem fet que les canviaria, no obstant això en línies generals estem satisfets de com evoluciona.

Han incidit molt en la voluntat de resoldre temes que estaven enquistats des de fa molts anys.
Sí, per a nosaltres era una prioritat, així i tot resoldre’ls al mateix moment que has de gestionar una pandèmia no és fàcil. Malgrat tot, hem aconseguit desencallar punts llargament reivindicats, com la construcció dels vestuaris del camp de futbol, que a més, comportaran la remodelació de tota la zona esportiva.

Quines són les altres qüestions d’envergadura que ha d’afrontar el municipi?
Estem plantejant un altre dels apartats històrics que hi ha a Sant Sadurní, que és la necessitat de disposar d’un teatre. Estem mirant les dues opcions que hi ha sobre la taula, l’Ateneu i el Centre. Estem fent un pla director per reordenar l’espai exterior de l’Ateneu que inclou la viabilitat del teatre, i també mantenim reunions amb el Centre. A partir d’aquí, com ja he dit diverses vegades, aquesta legislatura ha d’acabar tant sí com no amb un projecte per crear un teatre a Sant Sadurní. Mentrestant, seguim amb la feina que ens havíem marcat, que no només implica endegar noves propostes, sinó mantenir els serveis que ja estan en funcionament.

Es refereix al manteniment dels equipaments que ja hi ha a la vila?
Sí, per exemple. Pensem que és tan important fer inversions noves com mantenir-les. Si tens equipaments, els has de mantenir en condicions. Potser el ciutadà no dona importància a aquest tipus d’actuacions, però són bàsiques per a un municipi, també. Ja portem més de 200.000 euros invertits en aquestes qüestions i ho continuarem fent.

Una de les millores que fa anys que es reclama des del municipi és la de l’estació de Renfe. Adif ha anunciat una inversió milionària, i Sant Sadurní n’ha tornat a quedar fora.
Mantenim contactes amb Adif i ara estic a l’espera d’una reunió amb ells. Cada any inverteixen en infraestructures ferroviàries, no obstant això la solució de l’estació de Sant Sadurní no és fàcil. Malgrat tot, volem insistir en aquest tema. No pot ser que al segle XXI tinguem una estació amb l’accessibilitat que tenim.

Més enllà de mantenir el que ja hi ha, quins nous projectes tenen sobre la taula?
Ara estem acabant de redactar el projecte de remodelació de la rambla Generalitat, i també fer una nova pista al parc Lluís Companys. A més, hi ha altres propostes que hem treballat o treballarem com la casa dels avis, la millora del pont romà, la reforma de la rambla Generalitat, el parc de la bòvila i lamillora dels espais públic. També estem treballant en matèria d’habitatge. Tenim pendent l’inici de les obres de 34 nous habitatges públics a l’aparcament de costat del CAP, i hi ha dos terrenys més en què es podrien construir nous habitatges. Si tot va bé, d’aquí a uns anys podríem tenir una cinquantena de pisos socials més.

Aquesta legislatura ha d’acabar tant sí com no amb un projecte per crear un teatre a Sant Sadurní”

Ton Amat, alcalde de Sant Sadurní

Can Guineu és un dels altres temes estrella de la legislatura. Fa una setmana van anunciar que s’endarrereix el procés participatiu per decidir-ne els usos.
Estem satisfets perquè s’han presentat moltes propostes, i ara les estan revisant els tècnics. Sempre he mantingut que aquest procés s’ha de fer ben fet. Si per aconseguir-ho has d’allargar-lo unes setmanes, no crec que sigui un problema, perquè és un projecte de gran envergadura.

Vostè té clar què s’hi ha de fer, a Can Guineu?
Encara defenso que el que es faci a Can Guineu ha d’anar molt lligat a allò que es faci a la Fassina. Són dues peces que haurien d’estar vinculades.

Amb això vol dir que s’hauria de lligar al turisme?
Això ja fa més referència a les opcions de cadascú. Si et contesto des de Junts, al programa dèiem que Can Guineu ha d’estar lligat al turisme, a la cultura i la promoció comercial i econòmica. Nosaltres continuem apostant per aquest tema, perquè pensem que Can Guineu ha de ser la porta d’entrada al cava i al Penedès. Sant Sadurní i el Penedès tenen un gran potencial turístic, però crec que ens l’hem d’acabar de creure tots plegats.

Els sadurninencs acostumen a ser molt crítics amb l’estat del municipi.
El problema de Sant Sadurní és una mica el dels catalans en general, que és l’autocrítica per l’autocrítica. Jo soc el primer a fer-ho, eh? Si ho fas en positiu és bo, però en negatiu no ens ajuda a avançar. Sovint els d’aquí critiquem el que tenim; així i tot, quan ens ve a veure gent de fora valora el municipi.

Potser pensem que hauríem de ser més del que som.
El nom de Sant Sadurní és tan conegut arreu del món, que a vegades ens pensem que hem de tenir els serveis d’una ciutat de 30.000 habitants; no obstant això, la realitat és que som un poble de 13.000. Està bé que treballem per oferir molts i bons serveis, però sempre d’acord amb la mida de poble que tenim.

El turisme era un dels eixos vertebradors del programa de Junts. Hi pot haver bon turisme amb un preu del raïm tan baix?
Si no avancem tots junts, amb unes finalitats concretes, tindrem problemes. Podem fer les coses molt ben fetes, però si el pagès no es guanya la vida amb el raïm el cercle es trenca, perquè algun dia se’ns acabarà la matèria primera d’on neix tota la resta.

No tenir vinya pot implicar tenir més polígons. Sant Sadurní està en una zona estratègica. Corre més perill que altres municipis?
Sant Sadurní no gaire, perquè no té zones de creixement. Ara només hi ha un parell d’espais per ampliar, al polígon Can Ferrer i al Parc de les Caves. Al que sí que hem de prestar atenció és als polígons que puguin venir d’altres territoris o a infraestructures com el quart cinturó, que fins fa unes setmanes ens tenia amb la soga al coll. Pel que fa als polígons, penso que al Penedès hem de planificar conjuntament, fer-ho d’una forma mancomunada. Els municipis hem d’abandonar la mirada local i pensar una mica en gran.

Vostè hi serà per participar en aquest canvi? Venen eleccions i no sabem si hi serà candidat…
Ara el primer objectiu és acabar la legislatura i tirar endavant la majoria dels projectes que hi ha sobre la taula. Estem centrats en aquests temes, i quan sigui el moment, amb el partit acabarem de decidir què fem farem.

També et pot interessar

Comentaris