Les faves i els pèsols, els llegums més desconeguts

26/04/2022 - 14:00h

Article de la doctora Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen

L’arribada del bon temps és sinònim de noves fruites i verdures de temporada i, també, llegums, com les faves i els pèsols. I és que tot i que sovint es confonen amb verdures, perquè es consumeixen frescos, les faves i els pèsols formen part de la família de les lleguminoses (com les llenties, els cigrons o les mongetes blanques) i presenten un gran valor nutricional, tenen moltes propietats saludables i són un dels aliments més complets i bàsics d’una dieta saludable. A més a més, són molt saborosos i una autèntica delícia per al paladar ara que es troben en el seu punt òptim.

Aquestes en són les principals propietats:

Font de proteïna: Aporten una quantitat rellevant de proteïnes d’origen vegetal, especialment els pèsols, que tenen les mateixes proteïnes que un ou (7g per 100 g).

Fibra: Ambdós llegums contenen una elevada quantitat de fibra, que t’ajuda a millorar la salut intestinal, eliminar toxines i evitar el restrenyiment.

Vitamina C: Els pèsols són el llegum més ric en aquesta vitamina que protegeix les cèl·lules contra l’envelliment. Per poder aprofitar al màxim la vitamina C s’han de triar opcions de cocció curtes i amb poca aigua.

Vitamines del grup B: (Exceptuant B12) Indispensables per al bon funcionament del metabolisme i l’assimilació de nutrients.

Font de minerals: Contenen minerals essencials com el ferro, essencial per al transport d’oxigen a la sang; el potassi, que contribueix al bon funcionament del sistema nerviós i dels músculs, i el magnesi, que ajuda en la formació dels ossos i el bon funcionament del cor.

Contingut baix de greix: Contenen molt poc greix, tot i que es caracteritza per ser poliinsaturat.

Com i quan menjar-les? Les faves i els pèsols són ideals per cuinar bullits, saltats, escaldats, estofats o crus dins d’una amanida i pots involucrar els més petits de la casa perquè t’ajudin a desgranar-los. Has de saber que es recomana el consum de llegums de 3 a 4 cops a la setmana, com a mínim, i que siguin la principal font de proteïna. Així doncs, en l’àpat en què mengis llegums, pot ser per dinar o sopar, els pots combinar amb cereals i altres vegetals, i no és necessari posar-hi aliments d’origen animal.

També et pot interessar

Comentaris