“El govern espanyol sempre ha abandonat el poble sahrauí”

08/04/2022 - 14:03h

Parlem amb sahrauís que viuen al Penedès i troben injusta la decisió del govern de Pedro Sánchez de reconèixer l’autonomia del Sàhara Occidental

El govern espanyol ha sorprès pràcticament tothom donant suport fa uns dies a la proposta del Regne del Marroc sobre l’autonomia del Sàhara Occidental, segons va apuntar una carta del president de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, dirigida al rei Mohammed VI, difosa pel Ministeri d’Exteriors del Marroc i confirmada posteriorment des del Palau de la Moncloa. Des del 3d8 hem volgut saber quina opinió tenen sobre aquesta decisió associacions penedesenques de suport al poble sahrauí i també alguns ciutadans sahrauís que viuen a les comarques de l’Alt i el Baix Penedès.

El comunicat del Ministeri d’Exteriors del Marroc apuntava que Espanya considera la proposta d’autonomia del Marroc com la “base més seriosa, creïble i realista per a la resolució de la disputa”. “Avui iniciem una nova etapa en la relació amb el Marroc basada en el respecte mutu, el compliment dels acords, l’absència d’accions unilaterals i la transparència i comunicació permanent”, afegia el comunicat de Moncloa.

Després d’aquest missatge, el govern espanyol ha subratllat que aquesta postura no és un gir de 180 graus sinó que “la nova etapa” es desenvoluparà amb “un full de ruta clar i ambiciós” per “garantir l’estabilitat, la sobirania, la integritat territorial i la prosperitat” d’ambdós països. “Reiterem la nostra determinació per afrontar junts els desafiaments comuns, especialment la cooperació en la gestió dels fluxos migratoris al Mediterrani i l’Atlàntic, tot actuant sempre amb un esperit de cooperació”, apuntava el comunicat del govern espanyol.
El missatge arribava mesos després de la crisi diplomàtica entre el Marroc i Espanya de l’abril del 2021 per l’acollida per hospitalitzar-lo del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, i l’entrada de migrants a Ceuta al maig.

Sorpresa relativa
Per parlar sobre la transcendència de la decisió del govern espanyol amb el Sàhara Occidental, hem parlat amb Musa Chej, que té 18 anys, estudia mecànica d’aviació i viu a Vilafranca. El primer cop que va sortir del Sàhara tenia 8 anys i va viure a Vilafranca dos mesos gràcies al projecte “Vacances en Pau”. Encara ara recorda com va sorprendre’s en veure per primer cop una rentadora, la platja o una piscina.

Va repetir l’estada estiuenca al Penedès durant quatre anys fins que als 12 va entrar a formar part del projecte “Madrassa”, que va néixer en l’àmbit de la solidaritat internacional amb l’objectiu de facilitar que els joves dels camps de refugiats sahrauís puguin continuar estudiant en territori espanyol amb famílies d’acollida. Tal com explica el mateix Chej, amb “Madrassa” el calendari és a la inversa: estan 10 mesos a Espanya estudiant i a l’estiu marxen al Sàhara amb la seva família. Quan acabi d’estudiar, tornarà a casa seva perquè, segons diu, “el Sàhara necessita tots els nostres coneixements i allà hi ha molta feina a fer per ajudar al país”.
Pel que fa a l’anunci del govern espanyol de donar suport a la proposta del Marroc sobre l’autonomia del Sàhara Occidental, el jove afirma que la notícia el va sorprendre, “però de forma relativa” ja que “no és el primer cop que el govern espanyol deixa abandonat el poble sahrauí”. El que ha costat més d’entendre són “les maneres” i també “la idoneïtat del moment” ja que ara Algèria, aliat del Sàhara, “el que farà és apujar el preu del gas i ho farà en plena guerra entre Ucraïna i Rússia”.

En Musa afirma que no sap ben bé, doncs, què ha portat el govern espanyol a prendre la decisió en aquest precís instant, però creu que el que ha passat és que ha “caigut en el xantatge del Marroc, que sempre juga amb el paper brut de la immigració perquè és qui té l’aixeta per obrir-la o tancar-la”. Musa creu que la decisió del govern espanyol és una “irresponsabilitat molt greu que portarà conseqüències”.

“És brutal per als sahrauís”
Lehbib Mohamed-Lamin és un altre jove sahrauí que va conèixer el Penedès gràcies al programa “Vacances en Pau”, en el seu cas gràcies a l’acolliment de Salvador Guasch i Fina Monasterio, del Vendrell, amb els quals va passar 5 estius a partir dels 7 anys. El Lehbib va néixer en fa 21 a Smara, un dels campaments de refugiats del desert del Tindouf (Algèria) i on actualment hi ha unes 160.000 persones. “La meva família d’acollida del Vendrell em va proposar de quedar-me aquí per estudiar i tenir un futur, i després d’un any de no venir ja a l’estiu vaig arribar com a infant adoptat i ara ja tinc la nacionalitat espanyola des de fa dos anys”, explica aquest jove sahrauí amb 4 germans residents al Sàhara Occidental. “Per a nosaltres és brutal”, diu en resposta a la pregunta de què opina de la decisió presa pel govern de Pedro Sánchez. “Ens ho esperàvem perquè sempre ens estan apartant des del govern espanyol, que només ajuda el Marroc, però és nefast perquè estem farts de ser refugiats, de lluites i manifestacions que no serveixen de res”, afegeix.

Lehbib Mohamed-Lamin vol deixar clar que no es posa mai en política, alhora que explica que els seus familiars al Tindouf “troben que l’acord del govern espanyol és injust, però estan resignats”. El jove, amb tot, creu que el poble sahrauí no s’aturarà: “Continuarem lluitant igualment perquè ja portem 47 anys als camps de refugiats. Sense ajuda internacional no sobreviuríem i sembla que formem part d’Algèria i no és així”. “Els sahrauís lluitarem com des del 1975 tot i que no es vegi gaire, una lluita que fem de cor pel nostre país, que només el podrà aixecar la gent jove”, conclou Mohamed-Lamin.

“Pedro Sánchez ha fet un besamans al rei del Marroc”

Des de l’entitat ACAPS Wilaia Alt Penedès –secció de l’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí– apunten que el govern espanyol el que ha fet és un “besamans al rei del Marroc”. El seu portaveu, Miquel Cartró, explica que en cap moment poden acceptar la carta del president del Govern espanyol al rei del Marroc perquè “amb aquesta decisió, el PSOE enganya i insulta el seu electorat i incompleix la pàgina 286 del programa electoral del 2019, sobre la solució del conflicte del Sàhara Occidental. El suport al pla marroquí és injust i contrari a la legalitat internacional”.

“La decisió del president Sánchez pretén legitimar la repressió, els crims de guerra i crims contra la humanitat que sistemàticament es fan al Sàhara ocupat militarment pel Regne del Marroc”, afirma Cartró, i per aquest motiu des d’ACAPS Wilaia Alt Penedès exigeixen al govern d’Espanya que “es torni a situar dins la legalitat internacional, retorni al seu paper de potència administradora del territori i s’involucri en una sortida justa i duradora per al Sàhara Occidental, que només passa per un referèndum d’autodeterminació”.

En el mateix sentit s’expressa Kílian Fuertes, membre de l’Associació Baix Penedès amb el Sàhara, entitat creada l’any 1999 bàsicament arran del programa “Vacances en Pau” per portar infants sahrauís al nostre país durant l’estiu, i que al cap dels anys ha comportat l’acollida de nens i nenes dels campaments de refugiats arreu de la comarca. Segons Fuertes, “l’associació estem totalment en contra del posicionament del govern espanyol perquè trenca tots els acords assolits fins ara, com el reconeixement de l’ONU que deia que la potència administrativa del territori era l’Estat espanyol i, per tant, és el responsable de descolonitzar el Sàhara Occidental”.

“Això significa que està evadint les seves responsabilitats, donat que al territori s’hi hauria de generar un procés d’autodeterminació amb un referèndum perquè els mateixos ciutadans sahrauís decideixin què volen ser”, afegeix. “Exigim, com fa anys, que Espanya reconegui la RASD (República Àrab Sahraui Democràtica) i reprengui el procés de descolonització del Sàhara Occidental”, conclou.

També et pot interessar

Comentaris