“Que ningú es quedi al carrer”

05/04/2022 - 13:15h

La Creu Roja encapçala la gestió de l’acolliment dels refugiats per la guerra a Ucraïna que es troben a Catalunya

La Creu Roja està prestant allotjament d’urgència a més de 1.300 persones refugiades pel conflicte d’Ucraïna a la demarcació de Tarragona, aproximadament mig miler de les quals es troben a la comarca del Baix Penedès. Així, en aquests moments hi ha unes 400 persones –bàsicament dones i infants– allotjades en un hotel del barri marítim de Sant Salvador i més d’un centenar a l’alberg de Santa Maria del Mar de Coma-ruga. “La nostra màxima és que ningú es quedi al carrer. La part de manutenció i allotjament ara mateix està garantida”, ha remarcat la coordinadora provincial de Creu Roja Tarragona, Anna Sabaté.

La Creu Roja és l’entitat que coordina més persones desplaçades a Catalunya arran de la guerra a Ucraïna, tot i que hi ha molts refugiats que arriben pels seus mitjans, bàsicament contactes familiars o coneguts, i les quals, per tant, no es troben entre la xifra oficial de refugiats. “Des de Creu Roja anem redistribuint totes aquestes persones en funció dels allotjaments disponibles a cada una de les demarcacions”, ha explicat Sabaté, que afegeix: “A partir d’aquí, treballem tota la part d’assessorament i acompanyament legal per poder fer els tràmits corresponents i que les persones refugiades puguin obtenir la protecció temporal”. “Per altra banda estem ajudant també en altres gestions com ara l’expedició de la targeta sanitària o la compra de medicació, per tal que tothom tingui garantit l’accés a la sanitat pública”, ha apuntat també Sabaté.

El Baix Penedès, pioner
L’Assemblea de la Creu Roja del Baix Penedès és una de les que es va mobilitzar primer a la província de Tarragona per atendre persones desplaçades a causa del conflicte d’Ucraïna, sobretot arran de la disposició per part de la Generalitat de les dependències de l’alberg de Coma-ruga. Primerament s’hi van allotjar les persones que es trobaven al territori i no podien tornar (estudiants, turistes, gent que es trobava al país per feina…) i seguidament gent que va sortir del territori ucraïnès just abans o en els primers dies de conflicte, i que en arribar no disposaven d’una xarxa de suport que els pogués acollir.

Creu Roja ha ofert i dona suport emocional i orientació jurídica a aquestes persones, a més de facilitar-los productes d’higiene i roba. Aquesta prové bàsicament de l’estoc que es tenia a l’assemblea penedesenca, procedent de donacions que s’havien fet anteriorment, i que ha anat augmentat amb col·laboracions més recents, tant de material com econòmiques. A més, gràcies a tècnics i voluntaris de Creu Roja –que només al Baix Penedès hi destina una quinzena de persones entre les delegacions al Vendrell i Calafell– també s’han realitzat diàriament acompanyaments al CAP i a l’Hospital del Vendrell per a aquelles persones amb malalties cròniques o d’altres que no s’han trobat bé en algun moment. Igualment se’ls ha facilitat la compra de medicació.

Distribució a altres indrets
Això de banda, i degut a la proximitat amb l’àrea metropolitana de Barcelona (una de les principals vies d’entrada al país), quan els dispositius de la zona van assolir el màxim de capacitat es van començar a distribuir persones refugiades a altres punts del país. A la demarcació de Tarragona hi ha la mateixa capital i localitats com Salou, Cambrils i Vila-seca.

Al Baix Penedès, i a banda de tota la tasca logística de suport als refugiats ucraïnesos, la qual també inclou el servei de traducció, des de l’àrea de Creu Roja Joventut s’han establert 3 dies a la setmana en què es fan activitats d’oci i lleure per als infants que es troben allotjats d’urgència a la comarca, per tal que puguin gaudir d’una estona d’esbarjo i passin més bé la seva estada. Molts d’aquests infants dibuixaven bombardejos i tancs, la qual cosa denota la seva fragilitat i vulnerabilitat emocional per la guerra.

L’atenció a l’Alt Penedès
Pel que fa a l’Alt Penedès, la presidenta de la Creu Roja a la comarca, Àngels Matas, explica que ara mateix el que fan els voluntaris del territori és desplaçar-se a Barcelona, a Sants o a la Fira, punts d’acollida de refugiats.
Matas apunta que aquesta guerra ha vingut “de manera sobtada” i això ha fet que l’ajuda s’hagi de gestionar més ràpid que normalment. Àngels Matas diu que la prioritat en aquest moment és “donar un sostre, aliment i suport en temes de salut” i, a partir d’aquí, en una segona fase el que s’haurà de fer és treballar en la part d’integració dels refugiats al territori.

Matas explica que des de l’Alt Penedès han enviat unes 35 persones a aquests centres de Barcelona, cosa que significa nou famílies, però que a banda atenen una quinzena de consultes diàries de famílies de refugiats que estan a l’Alt Penedès.

Segons la presidenta de l’entitat, el que es fa amb aquestes famílies que arriben a l’oficina del territori és “donar informació, que a vegades no volen sentir, perquè ells volen els familiars com més a prop millor i nosaltres els hem d’enviar a Barcelona perquè és on hi ha els hotels que gestionem. Creu Roja no envia a hostals ni albergs”. Segons Matas, moltes de les persones que atenen volen tornar al seu país i estan “en xoc i desorientades” perquè estan fugint d’una guerra que ha desbordat tothom. Per això cal molta empatia.

Un moment de la feina de Creu Roja. FOTO Vinicius Silva

S’allarga l’allotjament a l’alberg de Coma-ruga
Les persones ucraïneses que es troben allotjades des de fa setmanes a l’alberg de Santa Maria del Mar de Coma-ruga podran estar-s’hi, com a mínim, dos mesos més del que s’havia previst. Inicialment, les aproximadament 140 persones allotjades a l’equipament de la Generalitat s’hi podien estar fins a primers de març, després fins al 7 d’abril i ara aquest termini s’ha allargat fins al juny. El desig de tothom és que puguin marxar abans pel final de la guerra.

Xifres de la feina de la Creu Roja a Catalunya
A Catalunya, la Creu Roja compta amb més de 16.000 persones voluntàries i 227.000 socis, empreses col·laboradores i persones aliades, segons xifres de la mateixa entitat. Aquest volum de recursos humans permet disposar de més de 300 punts d’atenció humanitària a tot el país, la qual cosa permet atendre anualment mig milió de persones que tenen diverses necessitats d’ajuda. 165.000 d’aquestes persones es troben en seguiment per part de programes socials.

Una història de 157 anys
La Creu Roja va ser fundada fa 157 anys i actualment representa el moviment humanitari, ciutadà i independent més gran del món. Col·labora amb diverses entitats i institucions privades i públiques “perquè la humanitat i la dignitat arribin a totes les persones arreu del món”, s’apunta des de la mateixa institució. Juntament amb la Mitja Lluna Roja, és present en 192 països i els seus set principis fonamentals són: humanitat, imparcialitat, neutralitat, independència, caràcter voluntari, unitat i universalitat.

També et pot interessar

Comentaris