Proposta per impulsar la renaturalització de rieres al Vendrell

La riera de la Bisbal al seu pas pel centre del Vendrell.
31/03/2022 - 18:51h

L’Ajuntament del Vendrell demana ajuts als fons europeus Next Generation per a la riera de la Bisbal i els seus afluents a la vila

La proposta de renaturalització de la Riera de la Bisbal i dels torrents del Lluc i Cullaré al seu pas pel nucli urbà del Vendrell s’ha presentat a la convocatòria de subvencions de la Fundació Biodiversitat dels fons europeus Next Generation, organisme vinculat a l’Estat que és el que dictaminarà els projectes que rebran ajudes de la Unió Europea.

L’import del projecte és de dos milions i mig d’euros, dels quals els fons europeus podrien arribar a finançar-ne un màxim del 95%. La resta s’haurà de finançar amb recursos propis.

La regidora d’Urbanisme i Medi Ambient, Núria Rovira, ha avançat que el projecte s’ha batejat amb el nom de ‘Renat3R’, en referència a la voluntat de renaturalitzar la Riera de la Bisbal i els seus dos afluents.

Un projecte que se suma a la voluntat del govern de transformació global del municipi per fer-lo més habitable, amb una aposta clara per la dinamització econòmica i per l’enfortiment del binomi natura i cultura.

Rovira ha detallat els principals reptes als quals vol fer front el projecte: d’una banda, el cas de la Riera de la Bisbal, que segons ha dit “ha patit un procés d’inertització i que fins ara ha estat només canal d’infraestructures, que genera una divisió urbana i social”.

Tot i que el projecte ho haurà de concretar, en principi es preveu deixar la part baixa igual, però convertir-ne el marge dret en un espai públic per al passeig i l’esquerre en una zona més naturalitzada i que aporti riquesa paisatgística. Segons s’ha explicat, el projecte recull la creació de nous accessos. Al mateix temps, al tram del futur parc del Botafoc es preveu eliminar el mur actual i fer un talús naturalitzat.

Torrents del Lluc i Cullaré
D’altra banda, un altre dels reptes del projecte presentat als Next Generation és el del Torrent del Lluc que, tal com ha descrit Núria Rovira, “s’ha convertit en un riu d’aigües residuals depurades i que també conté un tram canalitzat totalment inert, a l’alçada del Parc de Bombers”.

L’altre focus d’actuació del projecte seria el Torrent del Cullaré, que al seu pas pel Nou Vendrell genera actualment problemes d’inundabilitat de diversos carrers i habitatges.

En termes generals, l’objectiu final del projecte és crear un gran eix verd que uneixi de manera fluida els diferents pols d’activitat comercial i social del Vendrell: les Mates, la zona centre i la zona de les Deveses, que hauria d’acabar enllaçant amb Sant Vicenç de Calders.

Segons ha conclòs Rovira, la resolució de la candidatura es coneixerà al setembre d’enguany. El calendari previst, en el cas que s’aprovi, preveu la redacció del projecte per al 2023 i l’execució per a l’any 2024.

També et pot interessar

Comentaris