Exitosa presentació del documental ‘8 dones d’Olèrdola’

Les 8 protagonistes del documental amb la creadora, Carme Ortoll, i el seu nebot i també coautor del treball, Andreu Ortoll
21/03/2022 - 17:48h

L’audiovisual és obra de Carme Ortoll Grífols i el seu nebot Andreu Ortoll Rius i retrata la quotidianitat de diverses dones del municipi

Aquest diumenge a la tarda es va presentar al Local Nou de Moja (Olèrdola) el documental ‘8 dones d’Olèrdola’, un audiovisual en format entrevistes entrelligades que van elaborar Carme Ortoll Grífols, mestra i exdirectora de l’escola El Circell del mateix nucli olerdolenc, i el seu nebot Andreu Ortoll Rius, amb estudis de cinema.

La presentació va ser seguida per un nombrós públic que a omplir el local social de Moja i entre el qual hi havia les 8 dones protagonistes del documental: Roser Farré Soler, Claudina Marcè Marcè, Anna Maria Verge Carafí, Ainoa Debés Atienza, Maria Rovira Alzina, Paqui Paredes Fernández, Alma Alaminos Gamiz i Montserrat Valls Clavé.

Carme Ortoll va explicar abans de la projecció que l’objectiu del documental era agrair “als pobles d’Olèrdola i la seva gent” tot el que ha fet per aquesta dona nascuda a Calafell però estretament vinculada a la docència del municipi olerdolent durant uns anys; i per deixar un testimoni històric de 8 dones que també són les vivències de moltes altres dones dels diversos pobles d’Olèrdola i que no tenien cabuda al documental.

“Un documental mai no reflecteix tot el que vols explicar, però moltes dones us hi podreu sentir identificades”, va apuntar Carme Ortoll.

La mateixa autora del treball va resaltar també durant l’acte previ al passi del documental que a les 8 dones se’ls havien fet diverses preguntes, però 4 coincidents a totes “i que han donat peu a respostes molt diferents”.

Les 8 protagonistes del documental parlen de la seva infantesa, l’arribada o, donat el cas, la seva presència a Olèrdola des de petites; com era i com és el seu poble ara i reflexions, per exemple, sobre si s’han sentit o no discriminades pel fet de ser dones i de què se senten -si és el cas- més orgulloses com a dones. No en va, l’acte s’emmarcava en la commemoració del 8 de març, Dia internacional de les dones.

De fet, quatre regidores de l’Ajuntament d’Olèrdola -Marta Mestre, Mari Carme Villanueva, Maria Antònia Pajuelo i Anna Boada- van llegir el manifest sobre aquesta jornada per la igualtat de dones i homes.

Al final de la projecció, de poc més de mitja hora de durada, un llarg aplaudiment va reconèixer la feina de la dona promotora de la iniciativa i del seu nebot i, esclar, del testimoni de les 8 dones d’Olèrdola protagonistes del relat.

Atès l’inici de la primavera, Carme Ortoll va voler dedicar també l’acte, a més de totes les dones d’Olèrdola, a totes les nenes i dones que no poden celebrar aquesta nova estació anual com cal perquè viuen a Ucraïna, Uganda o “en qualsevol dels 58 països del món en guerra”.

També et pot interessar

Comentaris