“Espero que la població russa en general no aprovi aquesta guerra”

08/03/2022 - 20:00h

Maixa Kharshiladze, obertament anti-Putin, assegura que gairebé tots els russos tenen vincles estrets amb Ucraïna

Maixa Kharshiladze, nascuda a Moscou fa 50 anys i establerta a Vilafranca des d’en fa 30, és professora de llengua russa a l’Escola Superior de Comerç Internacional (ESCI) i es mostra “molt preocupada” per la guerra d’Ucraïna que ha iniciat el president rus, Vladímir Putin. Assegura que Rússia “sortirà com a gran perdedora d’aquesta guerra, sempre que no hi hagi una escalada bèl·lica imprevisible i que pot acabar amb tothom”, en referència a l’amenaça d’un conflicte nuclear.

Kharshiladze, com milions de persones arreu del món, no entén els motius d’aquesta guerra, sobretot perquè gairebé tots els russos tenen vincles estrets amb Ucraïna, segons diu i, perquè “Kíiv va ser la primera capital russa”.

“Crec que el sentiment general de la població russa és que no aprova aquesta guerra, a diferència del suport que hauria pogut tenir el conflicte a Txetxènia, l’annexió de Crimea o la guerra a la regió del Donbass el 2014”, diu aquesta moscovita, que es declara obertament anti-Putin.

“Dona lliçons d’història que no serveixen de res, i no té cap sentit parlar de classes d’història, ni quan Gorbatxov va acceptar la unificació d’Alemanya i des de l’OTAN se li van fer promeses que no es van complir. Putin delira”.

“Una agressió militar a Ucraïna no genera cap sentiment favorable”, afegeix Maixa Kharshiladze. “Tinc la sensació que l’exèrcit rus hi va anar enganyat. Molts soldats es pensaven que anaven a unes maniobres des de fa temps, segons la premsa no oficial”, afirma.

“Rússia no pot entrar a Ucraïna perquè és un estat sobirà i punt”, rebla la mateixa ciutadana russa, que està en permanent contacte amb les seves amistats de Moscou, on té un pis que està perdent valor per la devaluació del ruble.

Sense pronòstic
Pel que fa a la durada del conflicte armat, Kharshiladze no s’atreveix a fer cap pronòstic, perquè ella mateixa també deia “que no hi hauria guerra”. “Ara bé, quan vaig veure Putin a la roda de premsa d’una hora dilluns passat, malauradament ja vaig témer que sí”, diu.

“Un bon analista va fer-me veure que Putin era extremadament agressiu en la part argumentativa i després, en la part resolutiva, va reconèixer la independència de les repúbliques de Donetsk i Luhansk, al Donbass. Hi havia una dissonància molt gran en el seu discurs”, afegeix.

A l’hora d’analitzar la situació creada per Vladímir Putin, Kharshiladze també critica que titlli de nazis i terroristes els dirigents polítics d’Ucraïna quan, per exemple, “la ultradreta no té ni representació al Parlament, a diferència, per exemple, del que passa a Catalunya i a Espanya”.

Error de càlcul
Kharshiladze denota amb el seu testimoni que està força al corrent de la política al seu país, així com de l’existència de manifestacions a les ciutats de més d’un milió d’habitants per part de persones menors de 30 anys “sense nostàlgia de la URSS i que només volen viure bé i tenir una bona feina”.

Per bé que Rússia reprimeix amb duresa la dissidència i l’“aparell repressor és fort”, Maixa Kharshiladze espera que hi hagi una gran pressió social.

A més, aquesta vilafranquina nascuda a Moscou es mostra “seguríssima” que Vladímir Putin ha comès un gran error amb l’inici de la guerra a Ucraïna, i que això portarà el país a “un desastre econòmic, cultural i social total”. I afegeix: “Ucraïna quedarà com un país destrossat. A veure qui ho reconstruirà després tot plegat, perquè, amb les sancions econòmiques imposades, Rússia només depèn ara de la Xina i potser els oligarques afins a Putin i que tenen els seus fills vivint a Occident el frenaran”.

“Si no hi ha un canvi de règim, Europa haurà de refer Ucraïna”, afegeix Kharshiladze, que clou dient: “Putin es pensava que Occident estava menys unit del que ha demostrat, i l’amenaça d’una guerra nuclear demostra pànic per part seva. Segurament es pensava que el deixarien fer a Ucraïna, com va passar amb l’annexió de Crimea”.

També et pot interessar

Comentaris