El PSC vol augmentar el reconeixement de dones als carrers del Vendrell

Els regidors socialistes Silvia Vaquero i Christian Soriano amb la proposta que presenten al proper ple.
24/02/2022 - 19:30h

Portarà al ple municipal de dilluns, 28 de febrer, una resolució per incrementar els noms femenins a la via pública

El grup municipal del PSC al govern de l’Ajuntament del Vendrell presentarà al proper ple que tindrà lloc dilluns, 28 de febrer, una proposta de resolució per reconèixer al nomenclàtor dels carrers i places de la vila el paper de diverses dones en favor de la societat i història del municipi i també en d’altres territoris.

Segons s’explica en el text de la proposta, el municipi del Vendrell va ser declarat el passat 2020 municipi feminista, i com a tal es va comprometre a donar suport a les demandes d’aquest moviment i plasmar l’aplicació de la perspectiva de gènere a l’execució de les polítiques públiques; i és en aquest sentit on el PSC expressa el seu compromís de “reconèixer i fer visible el 50% de la població (les dones) que han estat sistemàticament oblidades al llarg de la història”.

“Les dones del Vendrell han tingut i tenen un paper fonamental a la nostra història local i, per això, tant elles com el conjunt de la ciutadania mereix que surtin a la llum”, s’afegeix al text que anirà al ple vendrellenc, el qual continua tot seguit: “És un deure donar suport, incentivar i promoure estudis des de la perspectiva femenina per tal de contribuir al moviment feminista i recuperar la memòria de moltes dones que han enriquit i encapçalat activitats rellevants a la nostra vila”.

Pocs estudis i recents
El PSC recorda que els estudis sobre dones al Vendrell són pocs i molt recents, per bé que en destaca alguns, com el de l’any 1995 fet per Montserrat Constantí i Mata (La Petita història d’Àngels Garriga); el del 2008 obra de Magda Nogués Carreras (La petita història de les Carmelites Missioneres Teresianes del Vendrell).

L’any 2009, la Beca Jaume Ramon i Vidales concedida a la vendrellenca Gisela Alcón per l’estudi El Vendrell de Maria Julivert Aulés, entre el feminisme i l’esperantisme: societat i cultura dels anys 20, i també dos treballs a punt d’editar-se: l’estudi de Neus Oliveras Samitier Dones del segle XIX al Vendrell i presència de Carme Karr i el llibre El Santuario de Albiñana, de l’escriptora Maria Rosa Santamaria Tous.

Aquesta manca d’estudis té conseqüències molt negatives per al reconeixement de les dones vendrellenques. Un clar exemple de la situació –diu el PSC– és que l’any 2003, quan es va posar nom als nous carrers de la zona dels Boulevards i Còdols, es va recórrer a noms de dones no vendrellenques i reines degut a la falta d’estudis locals que poguessin donar visibilitat a les dones vendrellenques. La proposta de resolució pretén canviar aquesta dinàmica i donar més visibilitat a les dones, que tot just donen nom a un 6% de vies públiques.

Reglament del nomenclàtor
Els socialistes vendrellencs entenen que cal reparar “un greuge històric”, cosa que es destaca al reglament del nomenclàtor de carrers i espais públics del Vendrell. “Aquest reglament dona llum verda per reflectir als nostres carrers l’equitat real i el reconeixement de les dones, que històricament han comptat, com a màxim, amb noms femenins a carrers petits i desconeguts”, diu també el text del PSC.

“Alhora, la manca d’estudis locals amb visió de gènere fa que no hagin emergit noms de dones que hagin pogut ser reconegudes i formar part dels personatges il·lustres o ser declarades filles adoptives”, conclou.

Així les coses, la proposta que el PSC fa arribar al ple de l’Ajuntament del Vendrell demana que l’administració “doni suport i fomenti la investigació en clau de gènere, proposar a la Comissió de nomenclàtor de l’Ajuntament del Vendrell que estudiï la proposta de dedicar espais públics a dones”, entre les quals s’hauria d’incloure la proposta presentada i aprovada pel ple a Neus Català i també a M. Agna Guimerà Saló, Maria Julivert Aulés i Anna Serra; “obrir als grups municipals la possibilitat d’augmentar aquesta proposta inicial de dones” i revisar i actualitzar el ‘Reglament d’honors i distincions’ de l’Ajuntament del Vendrell “per adaptar-lo a l’actualitat i proposar que M. Agna Guimerà i Saló, Maria Julivert i Aulés, Teresina Martorell i Fons, Anna Serra, Olga Tereeva Pavlova, Àngels Garriga i Martín siguin considerades filles il·lustres del Vendrell”.

També et pot interessar

Comentaris