Santa Oliva implantarà el sistema de recollida de residus porta a porta el 15 de març

Presentació del sistema de recollida Porta a Porta a Santa Oliva, a càrrec del regidor Jordi Risa i de l’assessor ambiental Jordi Baucells.
08/02/2022 - 17:49h

L’Ajuntament vol passar de reciclar menys del 30% de les deixalles a superar el 75% dels residus que es generen al municipi

A partir del 15 de març, el municipi de Santa Oliva implementarà un nou sistema de recollida de residus porta a porta (PaP) a tot el municipi. Així ho ha fet públic aquest dimarts en roda de premsa el regidor de Medi Ambient, Jordi Risa, que ha explicat el model de recollida amb Jordi Baucells, assessor de l’empresa que gestionarà el servei.

Tal com es fa en uns 200 municipis arreu de Catalunya, una seixantena dels quals de les dimensions de Santa Oliva, el sistema de recollida selectiva porta a porta consisteix en deixar els residus, prèviament separats en fraccions, davant de la porta de casa en uns dies i hores determinats per a cada fracció (rebuig, orgànica, envasos i paper i cartró).

Des de l’Ajuntament de Santa Oliva ja s’està repartint per totes les cases del municipi una carta informativa amb un codi QR que cal presentar per recollir gratuïtament el kit de reciclatge compost pels cubells de reciclar, una targeta identificativa de cada domicili i un paquet de bosses de brossa reciclables.

La recollida de tot el material s’iniciarà divendres 18 de febrer al Local Cultural de Santa Oliva per als habitants del poble, de 9.30 a 14.30h i també el següent cap de setmana; mentre que per a la població que viu a les Pedreres es podrà recollir al centre cívic d’aquesta zona els dies 4, 5 i 6 de mar; l’11 de març s’entregarà el material als habitants del barri de Sant Jordi i dissabte 12 de març encara es lliuraran kits al mercat setmanal del Polígon Molí d’en Serra.

Properament es faran reunions informatives del funcionament, horaris, etcètera, relatius al nou sistema de reciclatge, i s’iniciarà una campanya informativa amb els dies i hores de recollida. Així, per exemple, la brossa orgànica es recollirà 3 dies a la setmana, els envasos, un parell; i tant les deixalles de paper, cartró i rebuig, un dia. A més, educadors ambientals informaran i vetllaran pel correcte funcionament del servei.

Les tres sessions informatives programades, totes elles a les 20.30h, seran dimarts que ve (dia 15) al Local Cultural del nucli de Santa Oliva, l’1 de març al Centre Cívic Les Pedreres i el 8 al Centre Cívic Sant Jordi.

El regidor de Medi Ambient de Santa Oliva ha destacat l’aposta de la corporació municipal per ser responsable amb el medi ambient. “Aquest mes de gener s’han recollit més de 100 tones de residus sense reciclar al nostre municipi, actualment estem per sota del 30% de recollida de residus reciclats i no podem continuar així. Amb el sistema porta a porta volem arribar fins al 75%. Volem encoratjar a tots els veïns i veïnes per aconseguir-ho.”

De la seva banda, l’assessor ambiental Jordi Baucells ha explicat els avantatges del sistema, separant en origen i que només caldrà treure al carrer cada dia la fracció que pertoqui, perquè el servei públic de recollida s’encarregarà de la resta. En cas de necessitat puntual -per exemple, generació de més residus del normal fora de l’horari de recollida- es podrà fer ús de les dues àrees d’aportació d’emergència. Aquestes s’ubicaran en contenidors ubicats a l’esmentat polígon industrial i al carrer Nou de la zona esportiva municipal, estaran sectoritzades i s’obriran mitjançant una targeta d’usuari del servei.

L’Ajuntament de Santa Oliva, per tal de facilitar el bon funcionament del servei de reciclatge, posarà a disposició dels usuaris una aplicació mòbil, a partir del 14 de març, a través de la qual es podrà dur a terme les següents accions: consultar dades del perfil d’usuària, notificar incidències del servei relatives a cubells trencats, robats, etcètera, i també per rebre comunicacions sobre el servei.

Els municipis on s’ha implantat el PaP reciclen molt més (entre el 60 i el 85%) que els que fan servir el mètode tradicional dels contenidors al carrer (un 40%). A Catalunya, des de l’any 2000 s’ha anat implantant progressivament el sistema de recollida de residus PaP i ja són més de 200 els municipis que l’utilitzen.

Quant als índex de reciclatge selectiu, la mitjana catalana es troba tot just al 40%, lluny del mínim del 60% a què obliga un ultimàtum de la Unió Europea a Espanya per als propers anys, però per sobre, per exemple, de Santa Oliva -que no arriba al 30%-.

També et pot interessar

Comentaris