La importància d’una alimentació saludable en la prevenció del càncer

04/02/2022 - 11:04h

Article de la doctora Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen

Coincidint amb el dia mundial contra el càncer, que se celebra el dia 4 de febrer, és interessant recordar que segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aquesta malaltia és la segona causa de mort als països desenvolupats, i s’estima que la dieta és la causant almenys d’un 30% dels casos. Són molts els factors que tenen un paper actiu en aquesta malaltia (com el tabac, l’alcohol i l’exposició a contaminants), però també hi ha altres elements que juguen un paper clau en la prevenció, com són una alimentació saludable, rica en hortalisses i tubercles, llegums, cereals integrals, fruita seca i fruita.

Tots aquests aliments es caracteritzen per ser rics en fibra, pobres en greixos saturats i sal i, a més, tenen com a valor afegit que són rics en fotoquímics, uns compostos químics que es troben de manera natural en les plantes, a alguns dels quals se’ls atribueix una activitat antioxidant i un cert paper protector en determinats càncers.

En aquest sentit, des d’Ametller Origen, i coincidint amb aquest dia mundial, ens hem sumat a la iniciativa ‘La compra de la teva vida’ de l’Associació Espanyola contra el Càncer, una campanya que està activa a les nostres botigues físiques i a la botiga online fins al pròxim 11 de febrer, per recaptar fons per a la investigació d’aquesta malaltia. Amb aquesta acció, també volem conscienciar sobre la importància de seguir un estil de vida saludable com a arma de prevenció.

El paper de les fruites i hortalisses

Alguns estudis han posat de manifest que hi ha una associació entre el consum de determinats vegetals com les cols o el bròcoli i la reducció del risc de patir un càncer gastrointestinal. D’altres han observat que el consum de fruites i verdures, especialment de fulla verda, té un paper protector i està associat a un menor risc de patir càncer de pulmó. Si bé és cert que aquests i d’altres estudis no són concloents, en tots hi ha una relació entre el consum de fruites i hortalisses, així com d’altres aliments vegetals, i una menor incidència de càncer, i això es deu al fet que els antioxidants que contenen actuen eliminant substàncies que poden danyar les nostres cèŀlules.

D’altra banda, sovint es fan afirmacions com que el licopè del tomàquet està relacionat amb la protecció contra el càncer de pròstata o que les cols tenen un component que pot tenir una certa activitat antitumoral, però aquestes afirmacions poden ser certes sempre que s’emmarquin dins d’una alimentació saludable, i que aquesta vagi acompanyada d’activitat física.

Hi ha una relació entre el consum de fruites i hortalisses, així com d’altres aliments vegetals, i una menor incidència de càncer.

També et pot interessar

Comentaris