Alimentació saludable també durant les festes de Nadal

27/12/2021 - 11:46h

Article de la doctora Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen

Amb les festes de Nadal arriben les celebracions al voltant de la taula amb familiars i amics. Sovint aquests dinars i sopars són més copiosos i, per tant, més calòrics de l’habitual. Tot i això, i encara que sembli impossible, podem gaudir d’aquestes festes sense perdre els hàbits d’alimentació saludable. Aquestes són algunes recomanacions:

  • És important no abusar dels aperitius, ja aquests acostumen a ser rics en greixos i sal i van acompanyats, sovint, tipus de salses. No cal que els eliminem, però cal escollir opcions poc salades, sense mantegues i gaudir de l’oli d’oliva, així com evitar, en la mesura del possible, les fritures. Així doncs, cal no abusar-ne i menjar racions petites.
  • Els plats tradicionals poden formar part d’una alimentació saludable, tant els canelons de carn (farinaci i proteïna), com el marisc (proteïna), el gall dindi (proteïna) o el brou amb galets (farinaci). No obstant això, és important que acompanyem aquests plats de vegetals, que ens donaran més sacietat i ens ajudaran a reduir la quantitat que mengem.
  • A l’hora de les postres ens preguntem si hauríem de menjar torrons, neules o  massapans. La resposta és que si aquests extres els fem en les dates assenyalades podem gaudir-los sempre que no n’abusem. Així doncs, no és recomanable consumir-los cada dia i en cada àpat, ja que són dolços amb una gran quantitat de sucres i els hem de reservar per les dates concretes. La resta de dies acaba l’àpat amb una peça de fruita o un iogurt.
  • Respecte a les begudes alcohòliques, en el cas de beure’n, cal fer-ne un consum moderat i sempre són millors les begudes fermentades com el vi, la cervesa o el cava, en lloc de les destil·lades. Tot i això, cal recordar que l’aigua és sempre la millor opció.

Molts pensem que saltar-se algun àpat farà que puguem menjar més quantitat en el següent àpat i no és així. És important respectar els 4 o 5 àpats diaris i si hem celebrat un dinar copiós, és recomanable fer un sopar lleuger (amanida i una truita o verdura i peix a la planxa), i si la celebració ha estat el sopar, doncs fer un dinar lleuger.

Finalment, cal tenir present que aquestes recomanacions s’hauran d’adaptar en aquelles persones amb alguna patologia associada.

També et pot interessar

Comentaris