Alimentació saludable també durant les festes de Nadal


Article de la doctora Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen
Amb les festes de Nadal arriben les celebracions al voltant de la taula amb familiars i amics. Sovint aquests dinars i sopars són més copiosos i, per tant, més calòrics de l’habitual. Tot i això, i encara que sembli impossible, podem gaudir d’aquestes festes sense perdre els hàbits d’alimentació saludable. Aquestes són algunes recomanacions:
- És important no abusar dels aperitius, ja aquests acostumen a ser rics en greixos i sal i van acompanyats, sovint, tipus de salses. No cal que els eliminem, però cal escollir opcions poc salades, sense mantegues i gaudir de l’oli d’oliva, així com evitar, en la mesura del possible, les fritures. Així doncs, cal no abusar-ne i menjar racions petites.
- Els plats tradicionals poden formar part d’una alimentació saludable, tant els canelons de carn (farinaci i proteïna), com el marisc (proteïna), el gall dindi (proteïna) o el brou amb galets (farinaci). No obstant això, és important que acompanyem aquests plats de vegetals, que ens donaran més sacietat i ens ajudaran a reduir la quantitat que mengem.
- A l’hora de les postres ens preguntem si hauríem de menjar torrons, neules o massapans. La resposta és que si aquests extres els fem en les dates assenyalades podem gaudir-los sempre que no n’abusem. Així doncs, no és recomanable consumir-los cada dia i en cada àpat, ja que són dolços amb una gran quantitat de sucres i els hem de reservar per les dates concretes. La resta de dies acaba l’àpat amb una peça de fruita o un iogurt.
- Respecte a les begudes alcohòliques, en el cas de beure’n, cal fer-ne un consum moderat i sempre són millors les begudes fermentades com el vi, la cervesa o el cava, en lloc de les destil·lades. Tot i això, cal recordar que l’aigua és sempre la millor opció.
Molts pensem que saltar-se algun àpat farà que puguem menjar més quantitat en el següent àpat i no és així. És important respectar els 4 o 5 àpats diaris i si hem celebrat un dinar copiós, és recomanable fer un sopar lleuger (amanida i una truita o verdura i peix a la planxa), i si la celebració ha estat el sopar, doncs fer un dinar lleuger.
Finalment, cal tenir present que aquestes recomanacions s’hauran d’adaptar en aquelles persones amb alguna patologia associada.