Tres penedesenques, a l’Assemblea de Representants del Consell per la República

11/12/2021 - 21:00h

Tres persones de les comarques de l’Alt i el Baix Penedès formen part de l’Assemblea de Representants del Consell per la República (CxR), la qual compta amb un total de 121 membres en el que seria l’equivalent al Parlament d’aquest organisme que ha de vetllar per a l’establiment d’una futura independència de Catalunya i segons van determinar les eleccions efectuades a tal efecte a final del mes d’octubre.

D’una banda és el cas de la regidora de Junts per Vilafranca Xell Montserrat Mestres, la qual va ser escollida en la urna per a càrrecs electes que es presentaven a les eleccions del CxR, el registre del qual compta amb 101.848 persones; i, de l’altra, és el cas de l’arbocenca Mireia Juanola Codina, que va obtenir 458 vots en l’urna per decidir els quatre representants que corresponen a títol individual al territori de la Vegueria Penedès, i la calafellenca Elisa Farré Torra, que va rebre 310 vots.

A més, com a membres escollits pels afiliats i afiliades de la vegueria Penedès també hi ha el popular actor vilanoví Toni Albà Noya, que va ser el candidat més votat a les quatre comarques penedesenques amb 650 vots; i Rosa Maria Quintana Tomàs, de l’Anoia, i que va rebre 280 vots.

En el cas de la vilafranquina Xell Montserrat, destaca que va rebre fins a 6.791 vots d’arreu de Catalunya, la qual cosa la va situar en una remarcable novena posició d’un llistat encapçalat pel president Carles Puigdemont, els consellers també a l’exili Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig i l’actual presidenta del Parlament, Laura Borràs.

La presidenta de l’Assemblea de Representants és Ona Curto, regidora de la CUP a Arenys de Mar; mentre que Puigdemont és el president del CxR en funcions, a l’espera que es duguin a terme les eleccions a tal efecte en els propers mesos.

Una tercera pota d’aquell organisme són els Consells Locals per la República que caldrà també definir per tot el territori, l’equivalent dels ajuntaments a la llei municipal. De moment, qui en forma part també ho fa en funcions o de manera provisional.

Elisa Farré Torra
El 3d8 ha preguntat a les tres candidates electes del Consell per la República que resideixen a les comarques de l’Alt i el Baix Penedès les raons per les quals van decidir presentar-se a les eleccions de final d’octubre.

Elisa Farré diu, per exemple: “Vaig tenir la necessitat de participar en la vida política del meu país des d’un vessant reivindicatiu de la nostra dignitat com a ciutadans lliures que volem escollir la nostra pertinença i el nostre futur”.

“Esperar que l’Estat espanyol de sobte es converteixi en una democràcia consolidada sense herències postfranquistes és una quimera”, afegeix Farré, que conclou: “La recuperació del constitucionalisme espanyol més restrictiu, l’intervencionisme judicial que desdibuixa la separació de poders i les agressions dirigides a minvar el poder de les nostres institucions ens condueixen inevitablement a la pèrdua sistemàtica de la nostra capacitat d’estar en aquest món globalitzat amb veu pròpia”.

Mireia Juanola Codina
En el cas de Mireia Juanola, explica d’entrada que el CxR “ha de ser l’embrió del nou Estat català fins que es converteixi en un Estat reconegut dintre de la Unió Europa i a nivell internacional”.

A més, Juanola afegeix: “Els catalans som una minoria nacional que tenim dret a ser reconeguts internacionalment i a autodeterminar-nos, tal com es reconeix en el Tractat de Lisboa, signat pel mateix Estat espanyol. Crec que Catalunya està segrestada dins d’una Espanya que s’ha creat les lleis a la seva mida per tenir-nos lligats, alhora que no ens respecta i que ens obliga a ser el que no som”.

Finalment, Juanola conclou: “Els catalans tenim dret a tenir un Estat propi en tant que com a cultura i nació formem part de la construcció d’Europa i tenim una llengua i una cultura pròpies. Si no som més coses és perquè estem anorreats i segrestats com a poble. Espanya farà tot el possible per fer-nos desaparèixer, sobretot atacant la llengua, que és la base de la nostra identitat, com la de qualsevol poble”.

Xell Montserrat Mestres
Finalment, Xell Montserrat diu que s’hi va presentar “per poder sumar”. “Com a país hem fet coses impressionants quan hem tingut clar l’objectiu, i crec que el de l’1 d’Octubre encara és vigent. És un repte immens, però crec que amb determinació, i sobretot molta estratègia, pot ser possible”.

Segons conclou l’actual regidora a l’Ajuntament de Vilafranca: “No vull ser d’aquells que sempre es queixen quan els altres no fan el que un vol; jo vull ser dels que juguen, hi participen, m’agrada implicar-me en tot el que faig i, si es pot fer, fer-ho. Molta gent s’hi va jugar molt. Semblava impossible, i gràcies a la suma de tothom es va poder fer. Ara no podem fallar i fer com si no hagués passat res”.

També et pot interessar

Comentaris