La carbassa i el moniato, font d’antioxidants i vitamina A

02/12/2021 - 17:53h

Article de la doctora Eulàlia Vidal, coordinadora del Consell assessor de Nutrició i Salut d’Ametller Origen

Cada estació té els seus colors, i la tardor ens proporciona colors grocs, ataronjats marrons… els mateixos colors que algunes hortalisses i tubercles en aquesta estació, com són la carbassa i el moniato.

La carbassa és una hortalissa que podem trobar tot l’any, però a casa nostra és de temporada i en podem gaudir des de setembre a novembre. Per tant, ara és un bon moment per consumir-la. Tot i que hi ha una gran varietat de carbasses, el seu valor nutricional és molt semblant. Únicament es diferencien per la seva forma, dimensió, color i llavors.

Des d’un punt de vista nutricional, la carbassa té un valor calòric molt baix (32Kcal/100g) i, en canvi, és una gran font de carotens, que tenen un paper molt important en la protecció de les cèŀlules davant l’envelliment, gràcies al seu poder antioxidant. Els antioxidants milloren la salut cerebrovascular i cardiovascular i prevenen determinades malalties com l’obesitat i la diabetis, o determinats tipus de càncer.

Així mateix, la carbassa aporta vitamia A, clau per a un bon estat de la pell i la vista. Aquesta hortalissa té també un alt contingut en fibra (aproximadament 3g per 100g), cosa que t’ajuda a mantenir una bona salut intestinal, tant pel que fa al teu trànsit com al manteniment de la microbiota.

El seu gust una mica dolç fa que la puguem incorporar en moltes preparacions, com són un estofat, en forma de crema, dins les amanides, en forma de truita, hummus o fregida en forma de xips com a guarnició. Una altra idea és utilitzar-la en rebosteria per disminuir-ne el contingut en sucres.

Un altre dels protagonistes típics de la tardor és el moniato. Es tracta d’un tubercle i, per tant, forma part del grup dels farinacis o carbohidrats, que aporten una gran varietat de nutrients, superiors als que aporta la patata.

Tot i tenir més carbohidrats que la patata, el fet que tingui un alt contingut en fibra fa d’aquest tubercle una opció molt bona per a dietes hipocalòriques, és a dir, baixes en calories. De la mateixa manera que la carbassa, el moniato també és una font de carotens i, per tant, d’antioxidants i vitamina A.

Pel que fa els seus usos a la cuina, el pots fer al forn, en forma de xips de guarnició, en forma de crema o en forma d’uns deliciosos nyoquis.

Totes aquestes virtuts fan que la carbassa i el moniato siguin ideals en totes les edats. Pel que fa el seu consum, es recomanen dues racions d’hortalisses al dia (entre 150-200g) i una ració de farinacis (per exemple un moniato d’uns 150g) en el dinar i un altre en el sopar.

També et pot interessar

Comentaris