Un projecte de reciclatge de Dídac Navarro guanya el Premi IdeaVilafranca

02/12/2021 - 16:05h

El vilafranquí s’endú una beca de 1.500 euros per un treball per reciclar els elements de terres rares acumulat a l’asfalt de les carreteres

La primera edició del concurs d’innovació per a joves “Idea Vilafranca” ja té guanyador. Es tracta del vilafranquí Dídac Navarro, doctor en Ciències Geològiques, que s’emporta la beca de 1.500 euros. La seva proposta va ser la més ben valorada pel jurat del concurs per ser “la més innovadora i amb més aplicabilitat en una ciutat com Vilafranca”. El guanyador es va mostrar agraït al certamen l’oportunitat donada als joves, al talent i a la innovació

El guardonat explicava: “Tenim una mina a cel obert a les carreteres”. És així com Dídac Navarro defensava el seu projecte per reciclar els elements de terres rares acumulat a l’asfalt de les carreteres. Aquests elements són imprescindibles i estratègics per a la societat, ja que molta de la tecnologia que tenim disponible, com els smartphones o la tecnologia per a les energies verdes, està constituïda per aquests elements. Actualment Europa depèn al 100% de la seva importació des d’altres països, principalment de la Xina. La UE ha classificat aquests elements terres rares com a materials crítics degut al seu risc de subministrament. La proposta guanyadora del concurs proposa reciclar aquests elements expulsats pels catalitzadors dels cotxes i que s’acumulen en forma de polsim amb la pol·lució a les carreteres. Així, com deia Dídac Navarro, “Vilafranca podria ser la primera ciutat del món a reciclar aquests elements que són tan estratègics socialment, econòmicament i geopolíticament”.

El certamen va premiar en segona posició la proposta de reutilització de plàstic com a element de construcció, mobiliari urbà i condicionament asfàltic, de Carlos Bladé, graduat en Ciència Política i Màster en Anàlisi Econòmica. El projecte vol reconvertir els residus plàstics en blocs de construcció per fer habitatges, de manera que doni lloc a vivendes amb preus més assequibles, entre d’altres aplicacions.
La tercera posició va ser per a la proposta d’una app per tal d’impulsar la cultura del municipi mitjançant un sistema de guia que porti a descobrir els llocs emblemàtics i la història de la vila, premiant la visita amb experiències de realitat virtual, presentada per Anna Julià, graduada en Ciència i Tecnologia dels Aliments i Joan Lluís Mudarra, graduat en Enginyeria Multimèdia.

Reconeixement

L’empresa de José Labandeira, DPR Automatismos, en coŀlaboració amb D3D Tech Printing, va rebre el reconeixement especial a una iniciativa local amb impacte social, per la seva implicació durant el pitjor moment de la pandèmia en l’abastiment altruista de material protector pels sanitaris i professionals de serveis essencials. En coŀlaboració amb l’Ajuntament de Vilafranca, l’empresa va posar a disposició les seves impressores 3D i la dels seus coŀlaboradors per tal de fabricar protectors facials. Van ser 60 les impressores que es van posar en marxa per tal de fabricar 2.500 protectors per a les necessitats detectades a Vilafranca i fins a 6.000 per tal de cobrir totes les demandes que es rebien en aquells moments tan difícils, on escassejaven els recursos sanitaris de protecció contra la Covid.

El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament, Francisco Romero, va recordar el moment en el qual el material dels professionals es trobaven sota mínims. “En aquell moment em va arribar el missatge d’en José Labandeira dient: ‘Com puc ajudar?’. I conjuntament amb l’equip d’innovació de l’Hospital Comarcal, es van dissenyar els protectors facials que es van distribuir a tots els centres de la comarca. Cada protector requeria 1 hora de treball i van arribar a fer-ne 200 al dia, i tot això sense cost i posant-se totalment a disposició de les necessitats del moment”.

Un guardó molt especial

L’IdeaVilafranca va lliurar un guardó dissenyat i elaborat pel joier vilafranquí Enric Montal exclusivament pensat per al certamen. El trofeu està fet de materials reciclats i representa una estructura de dues peces, una flotant i una base que es troben en equilibri, simbolitzant com la conjunció entre les idees i les eines per a portar-les a terme, conformen una nova realitat creativa i estable, sent aquest l’esperit de la innovació.

També et pot interessar

Comentaris