300 persones protesten contra la sentència a l’activista vilafranquí Adrian Sas

Un contenidor cremant i d’altres desplaçats del lloc habitual al centre de Vilafranca, dissabte passat al vespre.
29/11/2021 - 21:00h

L’acte a Vilafranca del Penedès va acabar amb algun incident a tocar de la comissaria dels Mossos d’Esquadra

Unes 300 persones es van manifestar dissabte passat al vespre a Vilafranca contra la sentència a tres anys, sis mesos i un dia de presó confirmada per a l’activista Adrián Sas, jutjat i condemnat per haver colpejat un mosso d’esquadra al Palau de la Ciutadella de Barcelona durant les manifestacions del primer aniversari del referèndum de l’1 d’octubre de 2017.

L’acte convocat pels col·lectius Alerta Solidària, Baula i el Grup de suport a Sas es va iniciar a la plaça de la Vila i, després de diversos parlaments en què es va criticar durament la postura de la Generalitat i dels partits polítics que formen part del govern català, els participants es van dirigir cap al carrer de Sant Pere, l’avinguda de Tarragona i van acabar davant a unes poques desenes de la comissaria dels Mossos d’Esquadra al barri de l’Espirall.

Fins aquest punt de la protesta no hi havia dispositius policials, però sí en aquest tram final, amb molts agents antidisturbis. Alguns dels participants en la protesta van desplaçar i cremar contenidors en el recorregut de la marxa i van acabar llençant coets i alguna pedra contra els policies.

Crítiques al govern català
Els convocants de la manifestació van criticar la Generalitat perquè, a parer dels col·lectius de suport a Adrian Sas, la sentència judicial supera els dos anys de termini màxim que no preveu l’ingrés a presó per l’agreujant presentat per la Generalitat tot i “havia promès que retirarien part de l’acusació”.

Recordem també que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat el recurs de l’activista vilafranquí que, suposadament, va colpejar un mosso d’esquadra amb un bastó del ball de Pastorets.

L’Audiència de Barcelona el va considerar fa un any culpable d’un delicte d’atemptat als agents de l’autoritat i de lesions, mentre el va absoldre de desordres públics. Ara, el TSJC no ha admès el recurs de Sas i ha ratificat aquella sentència. La defensa insisteix en demanar l’absolució de l’activista i preveu recórrer el cas al Tribunal Suprem.

Durant el judici, la Generalitat –com a acusació particular– va demanar que es condemnés Sas a 5 anys i mig de presó, mentre que la fiscalia en demanava 7. En els dos casos, l’acusaven de delictes d’atemptat als agents de l’autoritat, desordres públics i lesions. Finalment, el jove va ser condemnat per tots aquests delictes excepte el de desordres públics, del qual va quedar absolt.

Al recurs, la defensa de Sas qüestionava les proves amb què es va condemnar al jove i, entre d’altres motius, acusava la policia d’haver manipulat les imatges -no presentant-les íntegrament- que van acabar servint per condemnar l’activista vilafranquí.

A més, val a dir, finalment, que la defensa de Sas també qüestionava la cadena de custòdia de les imatges i advertia que no hi ha constància de qui va lliurar-les a la policia, ni quan ni com ho va fer. Una situació que, assegurava l’advocat, pot influir en el dret a la presumpció d’innocència.

També et pot interessar

Comentaris