Vilafranca participa al programa CulturaMENT amb sis activitats

15/10/2021 - 12:00h

El projecte vol posar activitats culturals a l’abast de persones que pateixen malalties mentals

Aquesta setmana s’han presentat les activitats que formaran part del programa CulturaMENT, que ha impulsat la Diputació de Barcelona i en què Vilafranca participa com a municipi pilot. Es tracta d’un programa que vol posar activitats culturals a l’abast de persones que pateixen malalties mentals i amb neurodiversitat (Alzheimer, demències, etc). La presentació va anar a càrrec del regidor de Cultura, Ricard Rafecas, i del de Drets Socials, Ramon Zaballa, que estaven acompanyats per la tècnica de Cultura i responsable d’arts visuals, Sílvia Amigó, i per Laia Pérez i Miquel Forns, representants de Vinseum i de la Biblioteca Torras i Bages, respectivament.

Zaballa va recordar que entre els objectius del pla de mandat 2019-2023 hi figuren la reducció de les desigualtats, afavorir la inclusió social i la lluita contra la vulnerabilitat. “El projecte pilot CulturaMENT hi encaixa perfectament perquè vol millorar l’estat d’ànim de les persones afectades, que aquestes interactuïn, que augmentin el coneixement cognitiu i l’atenció, sensibilitzar la població i eliminar barreres socials i estigmes respecte de la salut mental”, afirmava el regidor.

Per la seva banda, Ricard Rafecas agraïa la iniciativa de la Diputació i la implicació d’equipaments com la Biblioteca o Vinseum, esperant “que en els propers anys tingui continuïtat i es puguin ampliar les activitats tant quantitativament com qualitativa, i que cada vegada més coŀlectius tinguin accés a la cultura”.

Sis activitats

Dissabte, dins la festa del Big Draw es farà un taller creatiu al Claustre de Sant Francesc, on Elisabet Rius i Marta R. Peribáñez, del Col·lectiu Matinals de Dibuix Domèstic, faran un treball amb elements sensitius.

El 9 de novembre a la biblioteca Torras i Bages es farà una sessió lúdica de lectures i audiovisuals dirigida a persones amb Alzheimer, a càrrec d’Àngels Cererols i Montse Bueno. Es tindrà en compte que les fases de la malaltia en que es troba cada persona poden ser molt diferents. Per això s’alternaran lectures i audiovisuals de diferent grau de complexitat.

El 9 de novembre, Vinseum proposarà un taller destinat a persones amb Alzheimer i els seus acompanyants, on es repassarà el procés d’elaboració del vi a través dels sons.

L’11 de novembre, a la Biblioteca Torras i Bages, tindrà lloc la narració d’un conte a càrrec de Rocío Viñals.

Finalment, el 15 de novembre a la capella de Sant Joan es farà un taller experimental i el 16 de novembre, Àngels Cererols i Montse Bueno a través de contes, dinàmiques i jocs explicaran als nens què significa patir una demència.

També et pot interessar

Comentaris