La pandèmia ha aguditzat els problemes de salut mental

Un moment de la presentació de les activitats que es faran pel Dia Mundial de la Salut Mental a l’Alt Penedès
07/10/2021 - 15:07h

La Taula de la Salut Mental demana més inversions per revertir la desigualtat i prepara actes diversos per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental

La salut mental de les persones té una importància cada cop més gran, però al mateix temps continua existint un estigma al voltant del tema. Trastorns com l’ansietat, la depressió i els trastorns de conducta alimentària són molt més freqüents del que sovint es diu.

Abans de la pandèmia, la salut mental ja era un gran repte tant en joves com en adults però ara la Covid-19 el que ha fet és aguditzar els problemes.

Cada any el dia 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental i, per commemorar-ho, des de la Taula de la Salut Mental del Penedès han organitzat actes diversos que han presentat aquesta setmana tot deixant clar que els preocupa que la pandèmia hagi agreujat encara més el risc d’exclusió social de les persones que pateixen problemes de salut mental.

Després de més d’un any d’aturada a causa de la pandèmia, des de la Taula consideren important poder tornar a donar visibilitat a un col·lectiu que també ho ha passat força malament durant aquests mesos de confinaments, restriccions i dificultats.

Segons el manifest preparat per l’ocasió, la Covid-19 ha fet aflorar encara més “la necessitat de mantenir una sanitat pública de qualitat, també en l’àrea de la salut mental, preveient que les conseqüències de tant de temps de crisi sanitària afecten i afectaran la salut mental de la població. També hem comprovat que calen més inversions per revertir l’enorme desigualtat social que arrosseguem ja d’abans de la pandèmia i que s’ha agreujat per culpa d’aquesta”.

Tot i això, al mateix temps des de la Taula de la Salut Mental consideren que la pandèmia també ha obert un horitzó de canvis i que ha ofert l’oportunitat de replantejar-se moltes coses i valorar-ne d’altres i, sobretot, “adonar-se que la salut mental és molt important i que hem de seguir treballant en la millora d’aquesta, respectant les necessitats de cadascú i sense deixar ningú enrere. Hem de ser conscients que la salut mental és cosa de tots i evitar així caure en l’estigma d’aquells que passen per un mal moment perquè tots hi estem exposats”.

En el manifest també expliquen com en l’àmbit social i laboral, els ERTO’s han tingut un fort impacte en les persones amb especial dificultat d’inserció, perquè “el mercat de treball s’ha tornat més exigent i ha apartat a aquestes persones o les ha portat a treballs precaris, amb contractes més curts, o més especialitzats”.

Així ho han explicat Xevi Franquesa, tècnic del servei de rehabilitació comunitària de l’Alt Penedès, i Xavier Valles, psicòleg i president del Centre Especial de Treball del grup Entrem

Activitats
Pel que fa als actes organitzats per commemorar el Dia Mundial de la Salut Mental, avui divendres a les 12h a l’Auditori de Vinseum, es lliuraran els premis del II Concurs literari “Les paraules parlen per tu”, que enguany han comptat amb 24 participants (15 en prosa i 9 en poesia).

Es tracta d’un projecte que es va engegar el 2019, l’any passat no es va poder fer per la pandèmia, i que busca empoderar a través de l’escriptura les persones que pateixen algun trastorn de salut mental.

El darrer acte previst és un torneig de pàdel inclusiu que es farà a les instal·lacions del PcP al llarg del matí del dissabte amb l’objectiu de convertir-se en una jornada d’allò més festiva.

La Taula Per la Salut Mental de l’Alt Penedès té com a objectius de treball la formació en salut mental a personal d’atenció directa de les administracions públiques, el foment de l’oci inclusiu de les persones amb problemes de salut mental, la coordinació de l’atenció domiciliària i l’anàlisi de recursos residencials a la comarca específics per salut mental.
Aquests objectius es treballen a través de diferents comissions, tots ells d’acord amb l’Informe diagnòstic de la situació de la Salut Mental a l’Alt Penedès presentat per la Diputació de Barcelona l’any 2015.

També et pot interessar

Comentaris