El Vendrell redueix l’endeutament dels 89 milions d’euros el 2012 als 31 que preveu pel 2022

Avatar
30/09/2021 - 21:05h

L’alcalde avança que els pressupostos que s’estan treballant per a l’any que ve mantenen els impostos congelats

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha anunciat aquesta setmana que el govern municipal ha decidit congelar els impostos municipals per al proper 2022. Aquesta congelació d’impostos és possible, segons l’alcalde vendrellenc, gràcies a l’esforç coŀlectiu de la ciutadania, la gestió responsable del govern durant la pandèmia per mantenir l’equilibri de les finances i el refinançament del deute aprovat a través del Ministeri d’Hisenda. Les despeses corrents augmenten fins arribar a nivells anteriors de la pandèmia.

En una entrevista al programa Per què? de RTV El Vendrell, l’alcalde del Vendrell va explicar: “Hem superat moments complicats i ho hem fet mantenint la cohesió social amb projectes com la gratuïtat de les escoles bressol i els ajuts a autònoms i PIMES, sense deixar ningú enrere”.
Kenneth Martínez també va destacar que “el govern municipal ha continuat avançant, tot i la pandèmia, per seguir transformant el Vendrell i per fer arribar aquesta transformació urbana i social a tots els veïns i veïnes”.


Martínez, a més, va remarcar que la despesa en protecció i promoció social continua creixent, en aquest cas per fer realitat la gratuïtat de les escoles bressol. Recordem que el del Vendrell és el primer ajuntament que amplia els drets fonamentals, en aquest cas, l’edat d’escolarització per a l’alumnat de P2 a les escoles bressol municipals.

Pel que fa al pressupost per al 2022, l’alcalde vendrellenc va apuntar que el govern treballa en uns pressupostos per a la recuperació, per superar els efectes de la pandèmia sobre les finances públiques i que impulsen els projectes de transformació urbana i social.

Reducció del deute

D’altra banda, el regidor d’Hisenda de l’Ajuntament vendrellenc, Baltasar Santos, ha presentat aquest dijous dades de tres indicadors socioeconòmics rellevants tant del mateix consistori com del municipi, com són l’evolució del deute municipal, l’atur i la protecció social.

Pel que fa al deute municipal, al 2012 se situava en 89 milions d’euros i es preveu que al 2022 baixi fins la xifra de 31 milions d’euros. Per tant, en 10 anys el deute municipal es reduirà en un 65% (58 milions d’euros, en xifra absoluta). Aquesta reducció s’ha aconseguit, segons el regidor d’Hisenda, amb un política econòmica molt rigorosa del Pla d’Ajust, i en aquests moments el percentatge dels ingressos en relació amb el deute se situa per sota del 75% dels ingressos anuals corrents (concretament, del 63% al 2021 i el 58,5% al 2022), cosa que permet tenir autonomia financera per fer inversions i per actualitzar contractes de serveis.

Baltasar Santos ha posat també de relleu que “la política econòmica restrictiva per poder arribar a aquesta situació d’autonomia financera s’ha fet sense deixar ningú enrere, perquè s’han reforçat els recursos en serveis socials i accions actives d’ocupació”.

Amb dades del 2020, el municipi del Vendrell és líder en protecció i promoció social a la demarcació de Tarragona i tercer de Catalunya dels municipis que tenen entre 20.000 i 50.000 habitants.

Quant a les polítiques actives d’ocupació, que es desenvolupen en el Servei d’Ocupació L’Eina, més les inversions i la reactivació econòmica, han ajudat a una reducció de l’atur, segons ha resumit el regidor d’Hisenda.
En aquest sentit, pel que fa a l’atur el mes d’agost es van comptabilitzar 2.841 persones a la llista de desocupats, una de les xifres més baixes des de l’any 2011.

El regidor vendrellenc d’Hisenda ha manifestat, finalment, que “tot i això, els esforços en ocupació han de continuar i incrementar”, i en aquest sentit ha recordat que tot just la setmana passada l’alcalde del Vendrell i la resta d’alcaldes de la comarca del Baix Penedès van reclamar l’atenció del govern de la Generalitat de Catalunya per tal que es facin realitat les inversions per activar la indústria i la logística, entre d’altres sectors, per crear ocupació al territori.

També et pot interessar

Comentaris