Endesa inverteix 1,2 milions d’euros en millores elèctriques al Baix Penedès

Treballs de millora de les connexions elèctriques a càrrec d’Endesa.
Avatar
20/09/2021 - 15:00h

Realitza actuacions als municipis del Vendrell, Calafell i Bellvei

La companyia Endesa està executant els treballs de reforma i millora tecnològica de part de la xarxa elèctrica de mitjana tensió dels municipis del Vendrell, Calafell i Bellvei, al Baix Penedès, amb l’objectiu d’incrementar la qualitat i la continuïtat del subministrament als seus clients.

Les actuacions, que es desenvolupen en diferents fases, tenen una inversió d’1,2 milions d’euros, aportats íntegrament per l’empresa.


En total, hi ha previst el tancament de sis anelles elèctriques, la renovació de set línies de 25 kV, la reforma de sis centres de transformació i, com a actuació singular, el soterrament d’una línia elèctrica amb el desballestament de l’antiga estructura, fet que suposarà una important reducció de l’impacte visual.

El conjunt d’aquestes actuacions persegueixen augmentar la fiabilitat del servei, reforçar la xarxa elèctrica a les tres poblacions i incrementar-ne la seva seguretat i resiliència. A més, segons Endesa, permet deixar les infraestructures a punt per a poder atendre el creixement vegetatiu dels municipis, dimensionar-la per a donar resposta a eventuals puntes de consum (hivern i estiu, per exemple) i preparar-la de manera adequada per a encabir nous subministraments que hi pugui haver en un futur.

Per tipologia, les anelles elèctriques consisteixen a estendre noves línies per enllaçar centres de transformació d’una àrea en concret que fins ara estaven aïllats.

Dit d’una altra manera, possibilita que, en cas d’incidència o d’indisposició d’una de les línies principals, es pugui donar servei als clients afectats per vies alternatives (tot recuperant més ràpidament potència i clients). Això repercuteix no només en una reducció del temps de reposició, sinó en el fet que, en casos de treballs programats o manteniment de la xarxa, no és necessari cap interrupció de subministrament.

La renovació tecnològica de centres de transformació es tradueix, habitualment, a substituir les seves antigues cel·les per unes de noves que incorporen elements de maniobra encapsulats en un gas de característiques especialment aïllants, que redueix la necessitat de manteniment, ja que s’autoregenera, a diferència de l’oli, que pateix una descomposició gradual.

Aquest aparellatge, completament estanc, té una major capacitat d’extinció en cas que es produís algun incident i és més segur per al personal tècnic, quan ha d’accedir a la instal·lació a fer treballs de manteniment i millora o a realitzar alguna maniobra.

Així, a la capital de la comarca, al Vendrell, s’han tancat quatre anelles elèctriques, amb la instal·lació de més d’1,7 quilòmetres de noves línies que discorren pels carrers de Marinada, Saragossa, Doctor Fleming, Bages, Alt Penedès, Conflent, Esturió i Via Comunicació Social, amb la consegüent reforma integral dels quatre centres de transformació anellats, distribuïts per tota l’àrea implicada. Igualment, s’han renovat més d’1,2 quilòmetres de línies subterrànies ubicades als carrers de Boix, Francolí, Sant Ramon, Transversal, Camí Reial i a l’Avinguda d’Europa.

A Calafell es durà a terme una de les obres més singulars de tota l’àrea: el soterrament de gairebé 1,6 quilòmetres d’una línia elèctrica de 25kV que discorre per l’Avinguda de Lluís Companys, amb el consegüent desmuntatge de totes les torres que la subjectaven, de 22 metres d’alçada. L’actuació, que es durà a terme en dues fases, comportarà un important guany en seguretat, una millor operativa de manteniment i, sobretot, una notable reducció de l’impacte visual de la infraestructura al nucli urbà. Els treballs de desballestament és previst que quedin enllestits a finals d’aquest mateix any.    

Igualment, en aquest municipi també s’han tancat dues anelles elèctriques, s’han reformat dos centres de transformació i s’ha renovat una línia soterrada. En concret, s’han traçat 729 metres de cable de 25 kV pels carrers de Sanatori, Gegants Pere i Carme i les avingudes d’Anglaterra i Compte Gómez, i es canviaran gairebé 400 metres de cable a l’Avinguda Europa.

A Bellvei, per la seva banda, s’han renovat dues línies d’una longitud total de mig quilòmetre als carrers de Llorenç i de Gardènies.

Des de la companyia Endesa es remarca que aquests treballs, malgrat la situació excepcional que viu el país arran de la pandèmia, s’estan duen a terme igualment. Endesa, en tot aquest temps, afirma que no només no han aturat la seva activitat empresarial sinó que ha prioritzat el manteniment i ha mantingut el seu pla d’inversions per tal de garantir el subministrament elèctric a tota la ciutadania.

Tots aquests treballs formen part del conjunt d’actuacions que Endesa promou per a la millora de les seves infraestructures i del subministrament elèctric al Camp de Tarragona, totes elles enfocades a la progressiva adaptació de les instal·lacions de la Companyia a les darreres tecnologies del sector.

També et pot interessar

Comentaris