Més de 70.000 firmes per demanar desfibriŀladors als carrers de l’Arboç

Cristina López, a l’esquerra, amb una amiga fa uns mesos a la redacció del 3d8.
19/08/2021 - 19:41h

Les ha recollit Cristina López arran de la mort de la seva filla per una aturada cardíaca

Cristina López, veïna de Banyeres del Penedès i mare de la jove Nekane M.L., que va morir als 18 anys la nit del 23 d’agost de l’any passat en una zona a tocar de l’Institut de l’Arboç, lliurarà aquest divendres al matí més de 70.000 signatures a l’Ajuntament de l’Arboç per demanar, com ja havia fet fa uns mesos, que l’administració coŀloqui aparells desfibriŀladors externs automàtics (DEA) a la via pública i a l’abast de qualsevol ciutadà.

Les signatures han estat recollides des del passat 17 de maig a la plataforma digital Change.org i López preveu lliurar-les en un llapis de memòria digital aquest divendres a les 11.15h.

A més, i coincidint amb l’aniversari de la mort de la seva filla, que s’escau dilluns, diumenge al migdia hi haurà una manifestació que sortirà a les 10h precisament des de davant de l’ajuntament arbocenc, arribarà a l’aparcament de darrere del Centre d’Atenció Primària (CAP) de l’Arboç i culminarà al lloc on la jove va caure desplomada, a tocar de l’institut de l’Arboç.

En aquest indret, segons ha explicat Cristina López, es guardarà un minut de silenci en memòria de la noia i s’hi llegiran unes paraules.

El fet
Cristina López sempre ha criticat l’actuació de la Policia Local de l’Arboç i al departament municipal de protecció civil en el succés que va acabar amb la mort de Nekane M.L.

Segons la versió que ja va apuntar fa un any López, la seva filla va patir una aturada cardiorespiratòria a la via pública mentre es trobava amb uns amics als quals volia acomiadar-se uns dies abans de ser intervinguda quirúrgicament del cor i, per bé que no es queixa de l’atenció dels serveis sanitaris, sí que es mostra crítica amb el fet que no se li pogués aplicar un desfibriŀlador que potser li hauria salvat la vida.

La jove Nekane patia arítmies i li havien d’implantar un desfibriŀlador subcutani, motiu pel qual havia d’estar un temps hospitalitzada i sense poder veure les amistats.

La seva mare va explicar en el seu dia al 3d8 que la noia es trobava a la zona de l’institut arbocenc esperant unes cosines, amb un grup de cinc persones més, i que va caure desmaiada. “La meva filla necessitava un desfibriŀlador, però no n’hi van aplicar fins al cap d’uns 20 minuts”, ha defensat sempre Cristina López, que en aquest punt del relat és molt crítica.

Segons López, hi ha un aparell desfibriŀlador al mateix institut arbocenc, però ningú no hi va poder accedir, i ningú no va localitzar el desfibriŀlador que hi ha a la Casa de Cultura del carrer Major.

“La Policia Local no duia l’aparell mòbil que ha de portar al vehicle”, va afirmar també Cristina López en fer públic el cas. “A més, des de l’Ajuntament se’m diu que quan la policia va arribar ja hi havia l’ambulància allà i no és veritat, perquè fins i tot va ser la policia qui va obrir-li la tanca”, diu també López, que ha decidit recollir les signatures i muntar l’acte de diumenge per reclamar que l’Ajuntament de l’Arboç coŀloqui un DEA de fàcil accés a tothom que el pogués necessitar a la via pública.

“A l’Arboç hi ha quatre desfibriŀladors municipals i un a l’institut, del qual la policia té la clau, i no se’n va fer servir cap”, recordava Cristina López en el moment de relatar el succés que malauradament va acabar amb la vida de la seva filla.

Nekane M.L. va arribar sense vida a l’Hospital de Bellvitge passades les 2.30 h de la matinada del que hauria estat el cap de setmana de festa major a l’Arboç del 2020, canceŀlada per la pandèmia de la Covid-19. Tot i que vivia a Banyeres, la jove estudiava a l’institut arbocenc, on el curs 2020/2021 hauria començat segon de batxillerat.

La versió de l’Ajuntament
De la seva banda, des de l’Ajuntament de l’Arboç sempre s’ha defensat la versió apuntada per la Policia Local i l’actuació que van fer els agents d’aquest cos de seguretat.

Finalment, sobre l’absència d’aparells desfibriŀladors per al seu ús immediat, ja s’apuntava fa un any que n’hi ha a la Casa de Cultura, al Camp de Futbol i al Poliesportiu, “tot i no ser obligatori”.

El quart aparell desfibriŀlador de titularitat municipal és el que porta la Policia Local, però quan els agents va arribar al lloc dels fets “ja hi havia l’ambulància”, asseguraven també aleshores les fonts municipals consultades.

També et pot interessar

Comentaris