Crida del Banc de Sang i Teixits per mantenir les donacions a l’estiu

Imatge d’una campanya de donació de sang al Penedès (Foto: Fèlix Miró)
12/08/2021 - 20:00h

Unes 20.000 persones han donat sang des del 15 de juliol malgrat les vacances i les restriccions per la Covid-19

El Banc de Sang i Teixits de Catalunya anima tothom a seguir donant sang també en plenes vacances d’estiu i, sobretot, encara amb les restriccions per la Covid-19, que compliquen les donacions.

Des del 15 de juliol, 19.800 persones han donat sang a Catalunya i han permès, en tot moment, els tractaments dels malalts als hospitals, segons informa el banc de sang. “La primera onada de calor de l’estiu complica les donacions i és crític poder mantenir el ritme diari perquè la sang té una durada limitada”, es diu des de la mateixa institució, la qual afegeix que “les plaquetes tenen una vida de 5 dies màxim i són imprescindibles per tractaments com els càncers”.

Cal que cada dia hi hagi entre 800 i 1.000 donacions de sang per poder atendre les necessitats dels hospitals catalans i a causa dels majors contagis per Covid queden moltes cites disponibles arreu de Catalunya, tal com es pot veure en temps real al web https://donarsang.gencat.cat/ca/ 

Amb l’etiqueta #ViuIFesViure, la campanya d’estiu per captar donacions de sang pretén animar tothom qui pugui a donar sang durant les vacances. Els donants reben una bossa d’estiu i un quadern d’activitats relacionades amb la donació.

D’altra banda, també s’ha creat una llista de Spotify amb cançons proposades pels donants per poder escoltar-les durant l’estona de la donació.

Gràcies a les 19.800 persones que han donat sang aquest estiu, s’han pogut satisfer les necessitats dels malalts en tot moment. “No obstant això, cal mantenir el ritme de donacions durant aquesta segona quinzena d’agost, ja que la sang té una durada limitada.”, s’apunta des del Banc de Sang i Teixits.

Un dels components que es troben a la sang són les plaquetes i aquestes, com apuntàvem, caduquen al cap de 5 dies i no es poden ni guardar ni congelar. El seu ús és imprescindible en malalts de càncer i per això, diàriament, se n’ha d’assegurar la seva existència.

La calor i la Covid-19 compliquen les donacions

L’arribada de la primera onada de calor de l’estiu podria fer trontollar l’estat actual de les reserves. És per això que continuen sent necessàries entre 800 i 1000 donacions diàries per als tractaments dels malalts.

Abans de marxar de vacances, el Banc de Sang convida tothom a donar sang i emportar-se la bossa d’estiu “Viu i fes viure” per omplir-la de coses bones, així com un quadernet d’activitats per a adults, elaborat en col·laboració amb Blackie Books. Aquest any, l’editorial s’ha sumat a la causa de la donació de sang i ha preparat una petita versió, especial per als donants.

Alguns cantants com Lildami, Suu o el grup musical Hotel Cochambre també han fet difusió de la necessitat de donar sang en els seus concerts d’estiu i a través de les xarxes socials.

El Banc de Sang ha elaborat una llista de Spotify amb tot de cançons per escoltar en els 15 minuts que dura una donació de sang: www.donarsang.gencat.cat/viuifesviure.

A les xarxes, la campanya d’estiu es pot compartir amb un vídeo que anima a tothom a donar sang i que també es pot trobar a www.youtube.com/bancsang.

També et pot interessar

Comentaris