Mor l’activista cultural i lingüístic penedesenc Ricard Serra

Ricard Vinyals
09/08/2021 - 18:29h

Nascut a Calafell fa 84 anys i molt conegut a Vilafranca, ha viscut també anys al Vendrell i a Sant Quintí de Mediona

Aquest dilluns ha mort, als 84 anys, Ricard Serra, conegut activista cultural -sobretot en l’àmbit lingüístic- i exregidor precisament de Cultura a l’Ajuntament de Sant Quintí de Mediona, municipi en el qual Serra vivia des de fa molts anys tot i que va néixer a Calafell i va viure anteriorment també al Vendrell i era molt popular a Vilafranca del Penedès, on va fer de mestre a les escoles Montagut i Estalella i Graells, centre acadèmic on es va jubilar.


Llicenciat en Filologia Catalana i també francesa, Ricard Serra també ha estat un activista membre d’Òmnium Cultural a l’Alt Penedès, entitat que ha presidit durants uns anys; i va ensenyar també durant anys danses tradicionals principalment a Vilafranca, però també en molts altres indrets, també al Pirineu.

Ricard Serra va néixer a Calafell en una família de pescadors. Concretament, a ‘Cal Manot’, per bé que va créixer a ‘Cal Hereu Feliu’. El seu avi era l’únic pescador calafellenc de l’època que sabia llegir i escriure i, de fet, la família de Serra es va vendre una barca i una botiga de material de pesca perquè pogués anar a estudiar magisteri a Tarragona.

Aleshores, Serra es va traslladar a viure al Vendrell, on va fundar l’Acadèmia Guimerà perquè els joves sense massa recursos per anar a Tarragona poguessin estudiar l’ensenyament secundari. Era abans de la creació del primer institut vendrellenc i en una època, en ple franquisme, on el centre fundat per Serra hi convivien nens i nenes, les classes es feien en català i seguia un mètode pedagògic molt avançat per l’època. També va donar classes de francès i llatí al Col·legi Sagrat Cor.

Vinculat a Àngel Guimerà

Curiosament, Ricard Serra va obrir l’acadèmia i era un apassionat d’Àngel Guimerà sense saber que mantenia lligams familiars amb aquest dramaturg. Així, val a dir que una rebesàvia de Serra era germana de l’avi de Guimerà, segons la família de Ricard Serra ha confirmat en conversa amb el 3d8.

Serra es va casar amb la vendrellenca Pepita Olivé, filla del conegut retratista Feliu Olivé, i va començar la seva relació amb Vilafranca del Penedès perquè l’escola Montagut el va anar a buscar per fer-hi de mestre.

Posteriorment, va anar a fer de professor d’assignatures de lletres (literatura, francès, llatí…) provisionalment a Sant Quintí de Mediona, però quan li van donar una plaça de mestre definitiva va ser a l’Escola Estalella Graells de Vilafranca. Amb tot, Serra va continuar vivint a Sant Quintí de Mediona. En aquest municipi, a més de ser regidor de Cultura per ERC, va organitzar durant dues dècades les activitats excursionistes ‘Fem un tomb i sabrem on som’.

Ricard Serra també ha estat molt conegut per haver col·laborat estretament amb el Consorci de Normalització Lingüística de Vilafranca, era voluntari per la llengua, impulsor del Remeiart de Santa Margarida i els Monjos durant les primeres edicions -juntament amb la seva fillola, Piuà López, ‘ànima’ d’aquest certamen- i, com apuntàvem, va ser mestre de dansa tradicional gràcies al màster que en aquesta disciplina va cursar un cop ja estava laboralment jubilat.

Finalment, val a dir que Ricard Serra va ser membre fundador de l’Escola d’Estiu del Penedès per a mestres del gran Penedès, juntament amb la pedagoga Marta Mata a la casa d’aquesta a Saifores (Banyeres del Penedès); del grup d’escoltes del Vendrell Agrupament Escolta Jaume I als anys cinquanta del segle passat i refundat pel seu nebot Enric López, amb el nom d”El Cau’ -l’any 1992 i que roman actiu-; i de la Delegació d’Ensenyament en Català (DEC) de Vilafranca; a més de formar part del Consell d’Avis del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, que va presidir uns anys.

Ricard Serra va tenir tres fills (dos nois i una noia) i era avi de dos bessons de 12 anys.

Aquest dimarts hi haurà una vetlla per Ricard Serra al Tanatori de Vilafranca del Penedès, entre les 16h i les 20h, i dimecres, a les 17h, s’hi celebrarà una cerimònia laica de comiat.

També et pot interessar

Comentaris