L’Ajuntament del Vendrell refinança el deute per disposar de més liquiditat per a inversions i els serveis

El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament del Vendrell, Baltasar Santos.
20/07/2021 - 12:59h

És una de les mesures del Ministeri d’Hisenda de l’Estat a les quals s’ha volgut acollir l’administració local

El govern del Vendrell ha decidit acollir-se al mecanisme de refinançament del deute habilitat pel Ministeri d’Hisenda de l’Estat per transformar deute a curt termini a llarg termini.

Amb data 1 de juliol de 2021, es va publicar la Resolució de la Secretaria General de Financiació Autonòmica i Local per la que s’aproven el procediment, termini i forma per l’ampliació de la mesura de modificació de les condicions financeres de les operacions formalitzades amb el Fons de Financiació a Entitats Locals fins 31 de desembre de 2020, que en el cas del Vendrell permet ampliar el període d’amortització del deute en 7 anys.

La mesura, que el ple del Vendrell aprovarà en una sessió extraordinària aquest divendres, a les 17h, permet refinançar el deute municipal, xifrat actualment en 26,8 milions d’euros, reduint les amortitzacions i  interessos que es paga als bancs i destinar aquest estalvi a augmentar les inversions previstes i millorar els serveis públics.

Amb aquest refinançament, l’Ajuntament del Vendrell, segons ha explicat el regidor d’Hisenda, Baltasar Santos, continua en la línia de reducció d’interessos que es paguen als bancs: de 3,2 milions d’euros l’any 2012 a 0,49 milions d’euros i 0,43 milions d’euros els propers 2022 i 2023, respectivament, i continuar reduint el deute municipal a un ritme més compatible amb les despeses necessàries derivades de la situació de crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19.

En aquest nou escenari també s’homogeneïtzen el total de les amortitzacions de deute i evita que sigui necessari realitzar ajustos pressupostaris cada any. Així per exemple, l’any 2022 i 2023 estava previst amortitzar uns 7,3 milions cada any i a partir del 2024 uns 4 milions. Amb el nou refinançament les amortitzacions s’estabilitzen en uns 4,7 milions anuals. 

Al final del refinançament del deute actual, l’any 2030, el deute viu del consistori vendrellenc haurà passat dels esmentats 26,8 milions d’euros a 1.854.472,81 euros.

En paraules del regidor d’Hisenda, “aquesta és una mesura que recompensa el treball fet per aquest Ajuntament i l’esforç de la ciutadania en els darrers 10 anys”. També destaca que “ens podem permetre aquesta mesura ja que en els darrers 10 anys hem reduït el deute municipal en un 60%”.

Baltasar Santos també ha apuntat en roda de premsa que el refinançament al qual s’ha acollit l’Ajuntament del Vendrell, tot i no estar-hi obligat per llei, “ens ofereix la possibilitat de tenir més liquiditat els propers anys i podrem millorar serveis avançar algunes inversions”.

Precisament, sobre les inversions que es podran fer abans del que es preveia, el regidor d’Hisenda ha evitar concretar-les perquè la voluntat del govern és la de “consensuar” els projectes i propostes amb l’oposició.

Val a dir, finalment, que l’Ajuntament del Vendrell va deixar d’estar tutelat i obligat a demanar permís a la Generalitat i a l’Estat per fer inversions el 2019, quan la ràtio d’endeutament va baixar per sota del 75% dels ingressos anuals corrents.

També et pot interessar

Comentaris