Bandera Negra d’Ecologistes en Acció per al municipi de Cunit

El sector de la Plana del Castell del municipi de Cunit.
12/07/2021 - 16:21h

L’entitat s’oposa al projecte d’urbanització d’una de les últimes zones verges del litoral cunitenc

L’entitat ‘Ecologistes en Acció’ ha concedit al municipi de Cunit una de les seves Banderes Negres 2021 pel projecte d’urbanització del que defineix com “l’últim espai agrícola de la zona litoral de Cunit”, que es refereix, concretament a l’indret de la Plana del Castell.

Totes les banderes negres al litoral espanyol –se n’han atorgat 48– es poden trobar al web www.ecologistasenaccion.org, en un informe acurat i separat per comunitats autònomes i el total de 22 províncies que tenen algun tram de costa.

En el cas de Catalunya s’han establert mitja dotzena de banderes negres, ja sigui per raons de contaminació o per una mala gestió ambiental, com seria el cas de Cunit.

A la demarcació de Tarragona és l’únic indret que apareix en l’apartat d’una mala gestió ambiental, mentre que un projecte de construcció a la platja de la Savinosa de Tarragona es troba en l’apartat de banderes negres per contaminació.

Crítica de la CUP
La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) al municipi cunitenc ha lamentat la situació, i en un comunicat explica que la “destrucció de la malmesa costa ha estat derivada de la irresponsabilitat de les administracions públiques”, alhora que “insta a prendre mesures urgents per revertir la situació”.

A més, des de la CUP de Cunit es recorda que el 30 d’abril de 2020, en un ple extraordinari telemàtic en mig de l’estat d’alarma per la Covid-19 –i que, per tant, “anul·lava qualsevol acció de protesta per part de la ciutadania”–, tots els partits municipals amb representació al consistori (PSC, Impulsem-Junts, En Comú Podem, Cs i ERC) van aprovar definitivament el Pla Parcial Urbanístic del sector Sud 2 de Cunit, una part de tota l’extensió de la Plana del Castell. L’altra part, el sector Sud 1, també consta com a urbanitzable al Pla General del municipi, segons lamenta el partit de l’esquerra independentista.

“La Plana del Castell és només un dels punts calents d’un Pla General de Cunit que permet portar a terme autèntiques destrosses ambientals i paisatgístiques al municipi i que des de la CUP fa anys que denunciem”, s’afirma en l’esmentat comunicat.

El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Cunit va ser tramitat durant els anys 2004 a 2006, aprovat definitivament el 30 de novembre de 2006 i publicat en el DOGC núm.4869 de data 25 d’abril de 2007. Per tant, la CUP de Cunit remarca que es tracta d’un pla urbanístic “redactat en una època anterior a la regulació del procediment d’avaluació ambiental en matèria de planejament i legislació urbanística, i en un context de plena bombolla immobiliària i centrat en el creixement urbanístic sense límit”

“Un model que respon exclusivament als interessos del capital, alhora que consumeix grans volums de matèria i energia, i genera tot un seguit d’efectes negatius amb un impacte directe sobre l’entorn, el paisatge, la biodiversitat i la salut i la qualitat de vida de les persones”, lamenta el mateix partit a Cunit.

“És vital per a Cunit, doncs, iniciar la redacció d’un nou pla general, un pla valent sota criteris d’un model urbà en equilibri amb l’entorn i respectuós amb el medi ambient”, diu també la CUP.

També et pot interessar

Comentaris