“La idea és que Agricultura i Ensenyament es despleguin al Penedès a la tardor”

Judit Benages
09/07/2021 - 09:00h

Entrevistem el nou delegat del Govern a la vegueria Penedès i alcalde de Sant Martí de Tous, David Alquézar

L’alcalde de Sant Martí de Tous, David Alquézar, ha estat nomenat com a nou delegat territorial del Govern a la vegueria Penedès en substitució de l’actual batlle de Vilafranca, Pere Regull. Enginyer tècnic industrial especialitzat en Química Industrial per l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial d’Igualada, David Alquézar ha exercit d’enginyer municipal de l’Ajuntament de Vilafranca fins ara. Vinculat a ERC des de 2002, ha estat responsable de la sectorial de política municipal d’ERC Anoia.

Per què ha acceptat el càrrec de delegat territorial?
Perquè estic plenament convençut que el país necessita mirar endavant, amb les quatre revolucions que sempre diu el president Pere Aragonès: la social, la feminista, la verda i la democràtica. I, a més, crec que cal fer-ho des dels territoris. I això és el que farem.

Canviarà alguna cosa en la manera de funcionar de l’anterior delegació?
Nosaltres el que volem ser és una delegació oberta, que tothom ens hi pugui trobar. Aquesta és la primera premissa, perquè tenim una necessitat molt gran de cohesionar el territori. Així, doncs, serem cada dia a l’oficina. El primer que vaig fer l’endemà del nomenament és venir a Vilafranca, a l’oficina del delegat, a les vuit del matí. Hi hem de ser.


Vostè és de l’Anoia. Allà es creuen la vegueria Penedès?
És cert que hi ha municipis que no es van adherir a la vegueria, però del que es tracta és de generar encara més aquest sentiment de territori, aquest orgull de sentir-se del Penedès, sobretot del que jo dic que són les dues puntes de la vegueria: una, que és l’Anoia, pel fet d’haver-s’hi incorporat de manera parcial, i l’altra, el Baix Penedès, per pertànyer a la província de Tarragona. El que cal és que també se sentin representats i cuidats i que sàpiguen que amb nosaltres tindran la porta d’entrada a les polítiques de la Generalitat. Tots tenim les mateixes arrels, i ara cal tornar a cohesionar el territori, però no només de manera institucional, sinó també traspassar-ho a la ciutadania.

Per a què servirà la vegueria Penedès, quan s’implanti de manera real?
Pel que hem de lluitar és per tenir serveis territorials desplegats; tenir una oficina d’atenció al ciutadà per poder fer tràmits al territori i no haver de dependre de l’àrea metropolitana o fins i tot haver-nos de desplaçar més enllà. La proximitat amb el ciutadà és fonamental.

I això com es fa? Portem anys parlant de la vegueria sense que es faci efectiva…
Amb ordre, mètode, treball i esforç. Serem insistents. El Govern ja té aquesta visió territorial. No vol deixar ningú enrere, i vol tenir en compte les necessitats del territori. I el que hem de fer nosaltres és insistir. A més, reconec la tasca de l’Associació Pro Vegueria, que porta molts anys fent feina per mostrar que la vegueria és possible i necessària. Ara cal fer-la real. L’any passat Pere Aragonès ja es va comprometre al desplegament inicial de dos serveis territorials, i estem començant a posar fil a l’agulla. El nostre objectiu primordial és poder desplegar quatre serveis al territori, un a cada una de les capitals.

Pere Aragonès va parlar d’Agricultura i Ensenyament. Quan es faran efectius? En quines ciutats seran?
Sí, els serveis més immediats seran aquests. Jo treballo perquè estiguin desplegats aquesta tardor i, per tant, en els propers sis mesos. I insistiré perquè així sigui.

A quin municipi anirà cada servei?
El que seria més lògic i ideal seria que Agricultura anés a Vilafranca, perquè ja hi ha tota l’estructura per acollir el servei. Pel que fa a la resta, haurem d’esperar i consensuar amb els alcaldes.

Creu que hi haurà aquest consens? Veu els alcaldes amb ganes de posar-se d’acord?
Jo crec que sí. Els veig disposats a buscar acords, i estic convençut que hi arribarem. Catalunya és un país petit però amb una riquesa extraordinària, i el que cal és treballar plegats per fer efectiva la vegueria, cosa que és el que tots volem. És clar que la vegueria no ho canviarà tot, però el marc mental ha de ser aquest, i estic segur que arribarem a una bona entesa.

L’anterior delegat, Pere Regull, sempre deia que no hi havia recursos per a la delegació. Ara ha canviat, això?
I tenia tota la raó. Però cal buscar-los. Jo soc alcalde d’un poble petit i, per tant, estic habituat a trucar a qui sigui per fer-ho. Es tracta de ser molt insistent i fer evident la necessitat. Hi ha qui diu no tenim serveis territorials. Mentida! I tant que en tenim! De fet, per a cada una de les àrees no tinc tan sols un director de serveis territorials, sinó més. A Salut, per exemple, depenem de tres regions sanitàries i, per tant, tinc tres directors de serveis territorials. El que hem de fer és donar-los feina i fer que traslladin el discurs del territori i les necessitats al Govern. Aquesta és la principal diferència de visió, potser, entre delegats. El Penedès ja estava representat al Govern de la Generalitat. El que passa és que té una organització que agafa diferents zones, i jo, com a delegat, he de treballar per generar visió de territori. Pere Regull tenia tota la raó: no hi ha recursos. Però la meva feina és aconseguir-los. I vinc amb moltes ganes i disposat a fer-ho.

També et pot interessar

Comentaris