Mor l’artista i timbaler vilafranquí Guillem Noya Martí

Guillem Noya amb unes quantes de les roses solidàries que va pintar per Sant Jordi del 2020
14/06/2021 - 14:12h

Tenia 58 anys i ha estat víctima de la greu malaltia que patia de fa un temps

La nit d’aquest dilluns ha mort, als 58 anys, l’artista i timbaler vilafranquí Guillem Noya Martí. Patia des de fa un temps una greu malaltia que l’havia obligat a ingressar en un centre hospitalari i que no ha pogut superar.

Guillem Noya treballava al Departament d’Informàtica de l’Ajuntament de Vilafranca des de l’estiu del 1990. Amb tot, era sobretot molt conegut per haver estat membre fundador dels Grallers de Vilafranca-Colla de Mar, creada l’any 1980 i que -juntament amb Joan Guixeras, Pep Planas, Jaume Rafecas i Ramon Santis- va acompanyar durant molts anys les actuacions de la colla dels Castellers de Vilafranca. La històrica colla de grallers va tancar la seva trajectòria l’any 2008.

Noya també era molt conegut per la seva faceta d’artista, concretament de pintor, sobretot, de temes relacionats amb la festa major de Vilafranca. De fet, la seva relació amb la festa major compta amb diverses facetes: la més important, la d’haver-ne estat administrador, l’any 1991, amb Lourdes Artís, Josep M. Ferrer, Joan Gallego i Teresa Terrades.

Posteriorment, Guillem Noya va ser l’estamper de Sant Fèlix, el 2005, quan el quintet administrador el formaven: Magí Casulleras, Jordi Catasús, Àngels Esteve, Xell Montserrat i Ramon Zaballa.

Uns anys abans, tot i que en aquest cas tangencialment, Noya era coprotagonista -amb el seu company graller Ramon Santis- del dibuix que apareixia a la samarreta de la festa major, concretament de l’any 1987 i obra de Parera Romagosa per encàrrec dels administradors Maite Colomer, Marcel Esteve, Eulàlia Martí, Joan Martín i Manel Naharro.

Finalment, en una trajectòria també relacionada amb la festa major vilafranquina, val a dir que Guillem Noya ha estat un dels artistes més presents al llarg del mercat Firart, promogut per Quim Jubert, Ramon Nadal i Ricard Rafecas. De fet, en la propera edició del Firart 2021 ja s’hi ha reservat un espai perquè s’hi exposi i es venguin obres de Guillem Noya que ja tenia fetes.

Val a dir també que el pintor vilafranquí va pintar per Sant Jordi de l’any passat, en plena pandèmia del coronavirus, un total de 530 roses solidàries (cartolines pintades amb acrílic a color en un format de 30×10 cm) que va regalar al personal de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès.

Noya, que sempre acostumava a pintar en directe per Sant Jordi al carrer, excepcionalment va dedicar tres dies a pintar una a una les 530 roses.

Noya també va fer roses per a tots els presos polítics i exiliats arran del procés que va tenir el punt culminant l’1 d’octubre del 2017. Precisament, aquell mateix any Noya va dissenyar el logotip per a la celebració d’un dels establiments que va freqüentar a la vila: la vinateria Inzòlia, amb motiu dels 25 anys del negoci.

Guillem Noya estava casat amb Olga Serra i era pare d’una nena.

També et pot interessar

Comentaris