L’Ajuntament de Vilafranca senyalitza els passos de vianants per la seguretat de les persones amb TEA

El color blau és la tipologia que més identifiquen les persones amb TEA
Avatar
02/06/2021 - 14:32h

Mitjançant pictogrames, les persones que tenen diagnosticat un Transtorn de l’Espectre Autista (TEA) podran moure’s amb més seguretat i autonomia

Aquesta setmana l’Ajuntament de Vilafranca ha posat en marxa la senyalització de passos de vianants amb pictogrames que afavoreixen l’autonomia i seguretat viària de les persones que tenen diagnosticat un Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). El TEA és un trastorn del desenvolupament que implica dificultats en les àrees de la comunicació social recíproca, la conducta repetitiva i/o interessos restringits.

La primera senyalització es va dur a terme aquest dilluns en el pas de vianants localitzat al carrer Igualada a l’alçada del parc de Llevant i de l’escola Mas i Perera, a prop del CAP Vilafranca Nord. A l’actuació hi van assistir la regidora de Salut i Consum, Anna Doblas, el regidor de Via Pública i Cultura, Ricard Rafecas, i les representants de l’associació Autisme amb Futur, Dolors Garcia i Trini Bové.

PUBLICITAT

La regidora de Salut i Consum, Anna Doblas, ha explicat que, tal com s’havia anunciat, l’equip de govern de l’Ajuntament de Vilafranca fa temps que està en contacte amb diferents serveis municipals, i amb la col·laboració de l’associació Autisme amb Futur accions que millorin la qualitat de vida de les persones amb TEA i les seves famílies.

Una de les accions es basa a pintar una seqüència concreta de pictogrames que es col·loquen a la primera línia dels passos de vianants. Aquests consisteixen en quatre dibuixos acompanyats dels textos que descriuen les accions que s’han de realitzar per travessar el carrer: “Atura’t”, “Mira”, “Cotxe atura’t” i “Creua”. Els pictogrames creen un plus de seguretat al col·lectiu, facilitant la comprensió sobre com actuar i millorar la seva autonomia. El color de la senyalització és blau perquè és el color que més ràpidament identifiquen les persones amb TEA.

“En una fase inicial es pintaran 80 passos de vianants prop dels equipaments on es mouen més persones amb TEA. Volem agrair la col·laboració de l’associació Autisme amb Futur que és present al Consell Municipal de Salut i que treballa transversalment amb altres col·lectius i serveis municipals per millorar la situació de les persones amb TEA”, va comentar Doblas.

Per la seva banda, Ricard Rafecas va explicar que, a part de pintar els passos de vianants, des del Servei de Cultura s’està treballant amb l’associació “per afavorir i facilitar l’assistència d’infants i joves amb TEA a espectacles com la Fàbrica de Joguines del Patge Raimon i l’espai Insòmnia, així com als que tinguin lloc a Cal Bolet o l’Auditori municipal”.

PUBLICITAT

Dolors Garcia i Trini Bové, representants d’Autisme amb Futur, agraïen la implicació de l’equip de govern fent realitat aquest projecte. “A la gent amb TEA tenir un suport visual els ajuda molt. Són pensadors visuals i tot el que sigui facilitar l’accessibilitat cognitiva els hi va molt bé i els dóna seguretat. Amb aquesta mesura fem una vila millor i a poc a poc canviem la mirada cap a les persones amb discapacitat”, ha dit Bové.

Progressivament es pintaran els pictogrames en passos de vianants distribuïts estratègicament per tota la ciutat. Les localitzacions seran al voltant d’equipaments, espais públics i punts d’interès com ara centres educatius públics i privats, equipaments sanitaris o parcs infantils. L’execució dels treballs els executarà la Unitat de Serveis de l’Ajuntament.

També et pot interessar

Comentaris